АРГЕНТИНСКИ РИТМОВИ ПРЕД САМ КРАЈ ГОДИНЕ – КОНЦЕРТ НОВОСАДСКОГ ТАНГО КВИНТЕТА У СРПСКОМ НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

Да ли сте некад посетили Буенос Аирес? Да ли знате како изгледа танго авантура коју предводе Астор Пјацола и Хорхе Луис Борхес? Уколико ваш ум и тело не могу да одоле примамљивим танго ритмовима, Новосадски танго квинтет уз глумца Данила Миловановића приредиће концерт за памћење у уторак, 13. децембра на сцени „Пера Добриновић” Српског народног позоришта.

„Nuevo Tango“ Астора Пјацоле вешто комбинује особености најпопуларније плесне музике са елементима џеза и класике, а добио је „појачање“ у виду стихова генијалног Борхеса.

Kреативни ум Астора Пјацоле, човека који је танго музику подигао на изузетне висине, свог истомишљеника пронашао је међу књижевницима. Хорхе Луис Борхес, један од најутицајнијих писаца и књижевника 20. века, подарио је своје стихове управо Пјацолиној музици. У комбинацији ова два инспиришућа уметника, концерт који ће извести Новосадски танго квинтет биће незабораван, и танго – танго ће бити сасвим необичан.

Новосадски танго квинтет је тренутно једини ансамбл у Новом Саду који негује музику Астора Пјацоле. Главни разлог њиховог окупљања и моменат када је почела Пјацола танго магија  је управо стогодишњица рођења Астора Пјацоле која се прошле 2021. године обележавала у целом свету.

„За мене као неког ко је добрим делом свог живота у класичној музици и савременој уметничкој музици, танго музика је потпуно откровење, нарочито „Tango Nuevo” правац који је створио управо креативни Асторов ум. Његова музика изузетно слојевита, наративна, скројена тако да чини фузију танга, џеза, класике, задире у скривене одаје душе, носећи истовремено бол и радост живота. Сарадња са Борхесом, још једним културним бардом Аргентине, изродила је нова књижевна и музичка дела, којим ћемо бојити концерт у уторак 13. децембра у Српском народном позоришту”, истакла је хармоникашица Драгана Kузмановић.

Kамерни ансамбл Новосадски танго квинтет је настао са жељом да се оснује танго ансамбл по узору на чувени Пјацолин квинтет, а пред публиком у Српском народном позоришту ће извести нека од најлепших дела Астора Пјацоле оригинално писана за његов квинтет, а која нису толико извођена на домаћој музичкој сцени.

Новосадски танго квинтет чине Владимир Ћуковић – виолина, Владимир Јаковљевић – гитара, Давид Kлем – клавир, Федор Рушкуц – контрабас, и Драгана Kузмановић – хармоника, овом изузетном приликом наступиће и глумац Данило Миловановић који ће „бојити” концерт Борхесовим милонгама.

Сви заинтересовани улазнице могу пронаће на благајни Српског народног позоришта.

Покровитељ концерта Градска управа за културу Града Новог Сада.

Извор: Српско народно позориште

Фото: Нина Миљуш

Администратор: ДНМ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *