31. ФЕСТИВАЛ ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ АЛТЕРНАТИВНОГ ТЕАТРА – ФИАТ

Нова, 156. сезона, почиње гостовањем представе БАЛЕРИНЕ на 31. Фестивалу интернационалног алтернативног театра „FIAT“, у Подгорици, 10. септембра 2016.
foto miomir polzovic

Представа БАЛЕРИНЕ Форума за нови плес Балета СНП-а, рађена је у копродукцији Српског народног позоришта и Студентског културног центра Нови Сад, режију и драматургију потписује Милена БОГАВАЦ, и једна је од најнаграђиванијих представа СНП-а.Представа Балерине, иако открива тежину и тајне балетске професије, није само представа о балету. Она нас позива да поново размишљамо о „другој страни медаље“, о свему ономе што се догађа око нас и што није видљиво на први поглед. Позива нас да на исти начин урадимо оно најтеже – погледамо у различите медаље у нама… (И. Лукатели, „Политика“)Подгорички фестивал траје од 8. до 15. септембра а „концепт је створен из жеље да се отвори потпуно нови простор за размјену умјетничких вриједности. FIAT је настао из оригиналне потребе да се постојећа умјетничка енергија трансформише у особеност, у покретачку масу која додирује крајње границе у позоришту, руши старе и испитује нове моделе сценске експресије, а све из темеља професионалног и класике.“

Публика ће имати прилику да представу погледа у Великој сали КИЦ „Будо Томовић“, с почетком у 20 часова.

Пре учешћа у Подгорици, Балерине су учествовале на 20. Фестивалу кореографских минијатура, у Београдском драмском позоришту, 15. јуна 2016. године, а наступ у Подгорици биће 38. извођење ове вишеструко награђиване представе.

У прилогу вам шаљемо фотографије, критике и награде које су Балерине до сада освојиле.

линк ка фестивалу: http://www.fiat-montenegro.org/fiat
линк ка информацијама о представи на сајту СНП: http://www.snp.org.rs/?page_id=8235

 

foto aleksandar ramadanovic

НАГРАДЕ И ПОХВАЛЕ

– Belgrade Edt Culture – best theater acts in season 2014-2015.

Најбоља друштвено-ангажована представа – Балерине, Форум за нови плес, Српско народно позоришта и СКЦ Нови Сад.

(Гостовање у Битеф театру)

На основу одгледаних преко 80 премијерно изведених и преко 30 гостујућих представа у Београду, у периоду од маја 2014. до маја 2015. састављене су листе најбољих у 25 категорија. У конкуренцији за најбољу биле су и представе:
Бетон махала, Позоришна трупа Јој ево их, Нови Пазар (гостовање у Звездара театру)
Ибзенов Непријатељ народа као Брехтов поучни комад, Центар за културну деконтаминацију
Кратка повест о антихристу, Битеф театар
Вертер: или имаш наде или немаш, Хартефакт, Факултет драмских уметности, Установа културе “Пароброд” (извођење у хотелу Бристол)

 

– Годишња похвала Српског народног позоришта за 2014. годину.

Балерине су предстaва која комбинује физички театар и оригинални, изведбени текст с циљем да документује, демистификује и објасни шта заправо раде уметничке плесачице и с којим се изазовима срећу у професионалном и личном животу. “

– 42. ИНФАНТ – Интернационални фестивал алтернативног и новог театра, 2015.

Признање за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности

– Специјална похвала Професионалног удружења балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије.
Специјална похвала поводом Светског дана игре, 29. априла 2015, додељена је ауторском тиму представе Балерине, уз образложење жирија да су ауторке – редитељка и драматуршкиња Милена Богавац, кореографкиња и асистенткиња режије Оливера Ковачевић Црњански и коауторке и извођачице (Јелена Алемпијевић, Соња Батић, Фросина Димовска, Милена Кркотић, Андреја Кулешевић, Јелена Марковић, Сања Павић, Иста Степанов и Сара Тошић), дале велики допринос у разумевању друштвено запостављене уметничке институције класичне и савремене игре у Србији.
– Награда Удружења балетских уметника Србије за 2015.
Жири у саставу: Марија Јанковић Шеховић, Исидора Станишић, Татјана Поповић, Катарина Стојков Слијепчевић и Ана Павловић Пешић доделио је Специјалну награду за иновативни приступ у области савременог плесног театра представи Балерине, у  копродукцији Форума за нови плес Балета Српског народног позоришта и Студентског културног центра Нови Сад.

 

БАЛЕТСКА КРИТИКА

Иванка Лукатели: НИЈЕ ТО САМО ЊИХОВА ПРИЧА

Форум за нови плес упорно потврђује да и други градови, осим Београда, имају шта да понуде уметничкој игри… Без обзира на наслов Балерине су представа која је више од (уметничке) игре и у којој пратимо професионалне и личне животне приче извођачица с тежњом да оне дотакну најразличитију публику… Много људи живе сваки дан ишчекујући срећу, али она не долази већ чека да буде откривена. Кроз искуства и живот балерина, ова предства успешно поручује да су оптерећења која нам поставља професија, околина и друштво нешто што би требало сами да превазиђемо – у томе лежи животна снага и толико тражена срећа. Представа Балерине, иако открива тежину и тајне балетске професије, није само представа о балету. Она нас позива да поново размишљамо о „другој страни медаље“, о свему ономе што се догађа око нас и што није видљиво на први поглед. Позива нас да на исти начин урадимо оно најтеже – погледамо у различите медаље у нама, баш као што су то урадиле и извођачице представе. Та друга страна поручује и да не заборавимо на игру која је срећа душе, не само за балерине.

Иванка Лукатели, ПОЛИТИКА, 26. април 2015.

 

Ксенија Дињашки: СВАКИ ДАН, СВАКИ ДАН, СВАКИ ДАН

Балерина. Тако крхка, тако лепа, заносна и заводљива и тако слична свима нама а опет сасвим другачија. Балерина, некадашња миљеница царева и утицајних друштвених кругова, уздизана је до сфера обожаване, скоро нестварне жене и уметнице. Данас је у друштвено запостављеној уметничкој институцији класичне или савремене игре коју више од деведесет посто нашег становништва није никада видело. Зато се нова представа Балерине, премијерно изведена 18. новембра 2014. године на Камерној сцени Српског народног позоришта (СНП-а), огласила као потреба и документ о животу и раду уметничке играчице данас. Стварана као едукативно-документарна, осмишљена је у вишемесечном колективном раду са жељом да отворено, без шминке и дотеривања, проговори о теми коју наш аудиторијум још није имао прилику да чује.Пун допринос у стварању представе Балерине дале су баш оне, играчице Српског народног позоришта: Јелена Алемпијевић, Соња Батић, Фросина Димовска, Милена Кркотић, Андреја Кулешевић, Јелена Марковић, Сања Павић, Иста Степанов и Сара Тошић. Личним текстовима о свом животу у професији и ван ње, затим глумом и игром, доказале су своје таленте и могућности да у игри делују и одговоре на низ других захтева. У опуштеној сценској атмосфери, у правом и погођеном тону извођења говорно-играчког текста, извођачице и коауторке Балерине биле су незаменљиви тумачи сопственог живота.

Ксенија Дињашки

 

УЧЕШЋА НА ФЕСТИВАЛИМА, У ГОСТИМА…

  1. априла 2015, Битеф театар, Београд
  2. јуна 2015, Народно позориште Сомбор, 23. позоришни маратон, Сомбор
  3. јула 2015, 39 фестивал Град театар – Будва (Црна Гора)
  4. октобра 2015, Народно позориште, Вршац, 23. Међународни фестивал класике „Вршачка позоришна јесен“, пратећи програм
  5. новембра 2015, Дани Истре у Пули, Пула (Хрватска)
  6. новембра 2015, Ноћ казалишта, Хрватско народно казалиште, Осијек (Хрватска)
  7. новембра 2015, Међународни плесни фестивал, Кино Шишка центар за урбану културу, Љубљана (Словенија)
  8. маја 2016, 61. Стеријино позорје, Друга страна позоришта – поклон СНП-а Стеријином позорју, Нови Сад
  9. јуна 2016, 20. Фестивал кореографских минијатура, Београдско драмско позориште, Београд
Фотографије: Миомир Ползовић и Александар  Рамадановић
Извор:  Српско народно позориште

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *