130 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ЧАРЛИЈА ЧАПЛИНА: ПРОЈЕКЦИЈЕ НА ОТВОРЕНОМ

Чарли Чаплин у пратњи Загребачке филхармоније стиже у Нови Сад! Нови догађај у оквиру „Калеидоскопа културе“ – „Филмхармонија“ који спаја класичну музику са легендарним немим филмовима најпознатијег комичара на свету заказана је за 3. 4. и 5. септембар у Парку присаједињења (Дунавска 35), са почетком у 20 сати.

Поводом 130. година од рођења добитника Оскара за животно дело и уживаоца најдужег, дванаестоминутног, аплауза у историји, Чарлија Чаплина, на отвореном, под ведрим небом у Парку присаједињења, Новосађани ће имати прилике да погледају два његова филма – „Пасји живот“ из 1918. и „Малишан“ из 1921. године.

Управо је „Малишан“ филм који је афирмисао препознатљив лик поткресаних бркова, у уском капуту, с прешироким панталонама, превеликим ципелама, полуцилиндром и штапом, те је Чаплин постао једно од најпознатијих лица црно-белих филмова.

Филмске класике пратиће око 50 музичара Загребачке филхармоније, која има традицију дугу 147 година, под вођством маестра Крешимира Батинића. Пројекат „Филмхармонија“, који повезује музичку и филмску уметност, суфинансиран је из ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватске и Србије 2014-2020. а на реализацији програма у Србији партнер им је Музичка омладина Новог Сада, уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

У случају лошег времена, организатори најављују да ће програми бити измештени у Синагогу (Јеврејска 9).

Калеидоскоп културе је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.

Све информације можете пронаћи овде: http://kaleidoskop.novisad2021.rs/

 

 

 

Извор и фото.: НОВИ САД 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *