Nalazite se ovde
Početna > Ekologija > ZELENE BRIGADE POKRENULE GRAĐANE – PREKO 500 UČESNIKA U ČETIRI AKCIJE

ZELENE BRIGADE POKRENULE GRAĐANE – PREKO 500 UČESNIKA U ČETIRI AKCIJE

Zelene brigade su u četiri odvojene akcije u Novom Sadu, Rumi i Zrenjaninu, u kojima je učestvovalo više od 100 ljudi, sakupile preko 100 džakova smeća.
U Rumi i Zrenjaninu učestvovalo je 30 aktivista Zelenih brigada. Uklonjen je veliki broj polomljenog stakla, staklenih i plastičnih flaša, saksija, pa čak i guma za bicikle.
Zrenjaninska akcija održana je u naseljima 4. juli i Lesnina.
– Zaprepašćujuća je količina špriceva u blizini dečjih igrališta. S druge strane, obradovala nas je činjenica da se akciji pridružilo i desetak građana – kaže Miroslav Poznić, predsednik gradskog odbora Zelene stranke u Zrenjaninu.
– Ovo je bila samo prva akcija u nizu. Stanovnici Rume veoma su pozitivno reagovali na našu najavu ove akcije, tako da ćemo gledati što češće da organizujemo slične akcije, uz uključivanja što većeg broja novih volontera – izjavio je Đorđe Stanković, predsednik Opštinskog odbora Zelene stranke u Rumi.


U Novom Sadu su Zelene brigade očistile deo naselja Bistrica odakle je odneto preko 40 džakova raznog otpada. Akciji se priključilo i desetak građana.
Najviše otpada sakupljeno je na Petrovaradinskoj tvrđavi. Zelene brigade su bile deo tima od 400 volontera koji su u višečasovnoj akciji sa Tvrđave odneli preko 100.000 kilograma najrazličitijeg smeća. Čišćenje Tvrđave organizovalo je udruženje građana „3D svet“.


– Prosto je neverovatno koliko je ovaj biser istorijske i kulturne baštine i turistički potencijal, decenijama zanemarivan od svih institucija, ali i građana. Došlo je vreme buđenja. Pokazalo se da je Zelena stranka u pravu kada je problem otpada na javnim prostorima i neophodnost promene odnosa građana prema sredini u kojoj žive i odrastaju naša deca, pozicionirala kao važnu temu. Napredak i bolji život ne zavise ni od koga drugog, već od nas samih. Ni Evropska unija, ni Amerika, niti Rusija neće ukloniti naš otpad. Što pre to shvatimo, brže ćemo postati deo savremenog sveta – rekao je Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke i narodni poslanik.
Akciju „Zelene brigade čiste gradove od smeća“ pre mesec dana pokrenula je Zelena stranka. U 10 dosadašnjih aktivnosti čišćenja u pet gradova učestvovalo je preko 150 članova Zelenih brigada i sa dečjih igrališta i drugih javnih površina uklonjeno je preko 500 džakova smeća.

 

Izvor: Zelena stranka

Ostavite odgovor

Top