ЗЕЛЕНЕ БРИГАДЕ ПОКРЕНУЛЕ ГРАЂАНЕ – ПРЕКО 500 УЧЕСНИКА У ЧЕТИРИ АКЦИЈЕ

Зелене бригаде су у четири одвојене акције у Новом Саду, Руми и Зрењанину, у којима је учествовало више од 100 људи, сакупиле преко 100 џакова смећа.
У Руми и Зрењанину учествовало је 30 активиста Зелених бригада. Уклоњен је велики број поломљеног стакла, стаклених и пластичних флаша, саксија, па чак и гума за бицикле.
Зрењанинска акција одржана је у насељима 4. јули и Леснина.
– Запрепашћујућа је количина шприцева у близини дечјих игралишта. С друге стране, обрадовала нас је чињеница да се акцији придружило и десетак грађана – каже Мирослав Познић, председник градског одбора Зелене странке у Зрењанину.
– Ово је била само прва акција у низу. Становници Руме веома су позитивно реаговали на нашу најаву ове акције, тако да ћемо гледати што чешће да организујемо сличне акције, уз укључивања што већег броја нових волонтера – изјавио је Ђорђе Станковић, председник Општинског одбора Зелене странке у Руми.


У Новом Саду су Зелене бригаде очистиле део насеља Бистрица одакле је однето преко 40 џакова разног отпада. Акцији се прикључило и десетак грађана.
Највише отпада сакупљено је на Петроварадинској тврђави. Зелене бригаде су биле део тима од 400 волонтера који су у вишечасовној акцији са Тврђаве однели преко 100.000 килограма најразличитијег смећа. Чишћење Тврђаве организовало је удружење грађана „3Д свет“.


– Просто је невероватно колико је овај бисер историјске и културне баштине и туристички потенцијал, деценијама занемариван од свих институција, али и грађана. Дошло је време буђења. Показало се да је Зелена странка у праву када је проблем отпада на јавним просторима и неопходност промене односа грађана према средини у којој живе и одрастају наша деца, позиционирала као важну тему. Напредак и бољи живот не зависе ни од кога другог, већ од нас самих. Ни Европска унија, ни Америка, нити Русија неће уклонити наш отпад. Што пре то схватимо, брже ћемо постати део савременог света – рекао је Горан Чабради, председник Зелене странке и народни посланик.
Акцију „Зелене бригаде чисте градове од смећа“ пре месец дана покренула је Зелена странка. У 10 досадашњих активности чишћења у пет градова учествовало је преко 150 чланова Зелених бригада и са дечјих игралишта и других јавних површина уклоњено је преко 500 џакова смећа.

 

Извор: Зелена странка

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.