Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > VIKEND U GALERIJI MATICE SRPSKE

VIKEND U GALERIJI MATICE SRPSKE

Tokom vikenda u Galeriji Matice srpske posetioce očekuju tri kustoska tumačenja stalne postavke – tumačenje Zbirke primenjene umetnosti Galerije Matice srpske i dva tematska vođenja pod nazivom Istorija u slikama – događaji koje su umetnici ovekovečili na svojim delima i Čitanje između redova – skrivena simbolika na umetničkim delima.

U petak, 12. jula u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske biće održano kustosko tumačenje izložbe „Zbirka primenjene umetnosti Galerije Matice srpske“ Ivane Rastović, istoričarke umetnosti. Galerija Matice srpske pored velikih zbirki slikarstva, grafike, crteža, vajarstva u svom fondu čuva i manje zbirke poput zbirke primenjene umetnosti. Raznovrsni artefakati koji čine ovu zbirku su predmeti različite vrste poput dekorativnih metalnih tanjira sa mitološkim scenama, keramoskulptura, reljefa, majolika, paradnih štafelaja pa čak i porcelanskih lula, koji su izloženi u okviru stalne postavke Galerije. Predmeti različite namene – utilitarne, dekorativne, pokućstvene i verske koji će kroz tumačenje biti predstvljeni javnosti nastali su u širokom vremenskom rasponu od kraja XVII do prvih decenija XXI veka.
U subotu 13. jula u dva termina u 13.00 i 17.00 sati biće održano tematsko vođenje kroz stalnu postavku umetnosti Galerije Matice srpske „Istorija u slikama – događaji koje su umetnici ovekovečili na svojim delima“ Stanislave Jovanović, kustoskinje. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa delima XVIII i XIX veka koja svedoče o istoriji srpskog naroda, zlatnom dobu oličenom u srednjovekovnoj državi Nemanjića, ali i sa delima nastalim pod uticajem onovremenih istorijskih događaja i ideje o obnovi srpske državnosti u periodu posle Prvog i Drugog srpskog ustanka. Radovi poput Sveti Sava sa svetiteljima doma Nemanjina Hristofora Žefarovića, Proglašenje Dušanovog zakonika Paje Jovanovića, litografije istaknutih ličnosti koje je Anastas Jovanovića uradio za knjigu Spomenici Srbski kao i Alegorija na Prvi i Drugi srpski ustanak Đorđa Krstića, ukazuju na načine na koje se gradila i funkcionisala vizuelna kultura u Srbiji XIX veka.
U nedelju, 14. jula, u 13.00 i 17.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, biće održano tematsko vođenje kroz stalnu postavku Galerije Matice srpske, kustoskinje Miroslave Žarkov pod nazivom „Čitanje između redova – skrivena simbolika na umetničkim delima“. Između veštih poteza četkicom, razmišljanja o uklapanju formi i o koloritu, umetnici su često, služeći se različitim simbolima, svojim platnima prenosili različite ideje i priče. Na ovom vođenju kroz stalnu postavku Galerije Matice srpske posetioci će imati priliku da „zagrebu ispod površine” i da saznaju nešto o ovim pričama. Simboli na umetničkim delima, bilo da su oni u vidu predmeta, boje ili postavke kompozicije na platnu, nose različite nivoe arhetipskog znanja i svesti. Kroz umetnička dela poput Nedremanog oka Stanoja Popovića, Alegorije na Prvi i Drugi srpski ustanak, Đorđa Krstića ili Autoportreta Vase Pomorišca, posetioci će krenuti na zanimljivo putovanje upoznavanja sa nekim od ovih znanja.
Izvor i foto.: GALERIJA MATICE SRPSKE

Ostavite odgovor

Top