ВИКЕНД У ГАЛЕРИЈИ МАТИЦЕ СРПСКЕ

Током викенда у Галерији Матице српске посетиоце очекују три кустоска тумачења сталне поставке – тумачење Збирке примењене уметности Галерије Матице српске и два тематска вођења под називом Историја у сликама – догађаји које су уметници овековечили на својим делима и Читање између редова – скривена симболика на уметничким делима.

У петак, 12. јула у 19.00 сати у Галерији Матице српске биће одржано кустоско тумачење изложбе „Збирка примењене уметности Галерије Матице српске“ Иване Растовић, историчарке уметности. Галерија Матице српске поред великих збирки сликарства, графике, цртежа, вајарства у свом фонду чува и мање збирке попут збирке примењене уметности. Разноврсни артефакати који чине ову збирку су предмети различите врсте попут декоративних металних тањира са митолошким сценама, керамоскулптура, рељефа, мајолика, парадних штафелаја па чак и порцеланских лула, који су изложени у оквиру сталне поставке Галерије. Предмети различите намене – утилитарне, декоративне, покућствене и верске који ће кроз тумачење бити предствљени јавности настали су у широком временском распону од краја XVII до првих деценија XXI века.
У суботу 13. јула у два термина у 13.00 и 17.00 сати биће одржано тематско вођење кроз сталну поставку уметности Галерије Матице српске „Историја у сликама – догађаји које су уметници овековечили на својим делима“ Станиславе Јовановић, кустоскиње. Посетиоци ће имати прилику да се упознају са делима XVIII i XIX века која сведоче о историји српског народа, златном добу оличеном у средњовековној држави Немањића, али и са делима насталим под утицајем оновремених историјских догађаја и идеје о обнови српске државности у периоду после Првог и Другог српског устанка. Радови попут Свети Сава са светитељима дома Немањина Христофора Жефаровића, Проглашење Душановог законика Паје Јовановића, литографије истакнутих личности које је Анастас Јовановића урадио за књигу Споменици Србски као и Алегорија на Први и Други српски устанак Ђорђа Крстића, указују на начине на које се градила и функционисала визуелна култура у Србији XIX века.
У недељу, 14. јула, у 13.00 и 17.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, биће одржано тематско вођење кроз сталну поставку Галерије Матице српске, кустоскиње Мирославе Жарков под називом „Читање између редова – скривена симболика на уметничким делима“. Између вештих потеза четкицом, размишљања о уклапању форми и о колориту, уметници су често, служећи се различитим симболима, својим платнима преносили различите идеје и приче. На овом вођењу кроз сталну поставку Галерије Матице српске посетиоци ће имати прилику да „загребу испод површине” и да сазнају нешто о овим причама. Симболи на уметничким делима, било да су они у виду предмета, боје или поставке композиције на платну, носе различите нивое архетипског знања и свести. Кроз уметничка дела попут Недреманог ока Станоја Поповића, Алегорије на Први и Други српски устанак, Ђорђа Крстића или Аутопортрета Васе Поморишца, посетиоци ће кренути на занимљиво путовање упознавања са неким од ових знања.
Извор и фото.: ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.