Nalazite se ovde
Početna > Kultura > URUČENE MEDALJE, GODIŠNJE NAGRADE I POHVALE SNP-a 2020

URUČENE MEDALJE, GODIŠNJE NAGRADE I POHVALE SNP-a 2020

URUČENE MEDALJE, GODIŠNJE NAGRADE I POHVALE SNP-a

POVODOM DANA SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA

U Srpskom narodnom pozorištu održano je uručenje godišnjih priznanja SNP-a – medalja „Jovan Đorđević”, Godišnjih nagrada i Godišnjih pohvala. Ova priznanja tradicionalno se dodeljuju svake godine na Dan Srpskog narodnog pozorišta, 28. marta. Uručenje je održano na terasi kluba „Trema” u SNP-u, 26. juna 2020. u 11 časova.

Prisutnima su se obratili upravnik SNP-a Zoran Đerić, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević i direktorka Baletske škole Novi Sad, Sanja Vučurević.

Upravnik SNP-a Zoran Đerić, uručio je nagrade zaslužnim umetnicima iz Srpskog narodnog pozorišta.

Zoran Đerić

Zoran Đerić je rekao „da je Dan Srpskog narodnog pozorišta 28. marta, ali nismo mogli zbog poznate situacije da ga obeležimo tada. Ovo je prilika da na kraju sezone uručimo priznanja najznačajnim umetnicima, zaposlenima u pozorištu, isto tako i institucijama i pojedincima koji su životni vek posvetili pozorištu. Na taj način se obeležava dan pozorišta i kraj sezone, koji je bio prekinut ali smo nastavili sa našim delatnostima pokušavajući da ostanemo sa našom publikom i na neki način ih obavestimo šta pripremamo.”

Dragana Milošević

Na otvaranju Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama čestitala je dobitnicima na priznanjima i istakla određene investicije Pokrajinske vlade u vrednosti od 75 miliona dinara, koje su uložene za rekonstrukciju Velike scene Jovan Đorđević i ulaganje u klimu, a nakon 40 godina.

Šta uručene nagrade i priznanja znače umetnicima odgovorili su za našu redakciju, neki od dobitnika:

Ana Đurić: Za mene svaka nagrada ima neku presudnu važnost, jer predstavlja ono što sam ja radila svih ovih godina, tako da je to neki dokaz mog uspeha i šta sam ja postigla.

Ž. Savić. Da li ste očekivali ovu nagradu ili druge nagrade?

Ana Đurić: Jesam očekivala, ambicije za druge nagrade uvek postoje, ja se nadam da će ih biti u budućnosti.

Ana Đurić

Miodrag Petrović: Pa šta predstavlja? Kao ova devojčica i šarena lopta što se sa njom igra, kad si mali – dete, dobiješ ovu lopticu, a kad si mator dobiješ medalju, nagradu, našalio se Miodrag. Ja se osećam prazno danas, pored neke ispunjenosti koje nosi ova nagrada.

Ž. Savić: Zašto?

Miodrag Petrović: Nema publike! A mi svi postojimo zbog publike, i s publikom pravimo predstavu, sticajem okolnosti zbog korone, mi smo bez publike.

Ž. Savić.: Šta biste vi nagradili kada je reč o vašem dosadašnjem radu?

Miodrag Petrović: Ima nekoliko stvari, ali prvo mi na pamet pada predstava „Mesečina za nesrećne”.

Miodrag Petrović

Tekst i fotografije: Željko Savić

Izvor: TV Ars Medija portal

 

 

 

U nastavku možete pročitati imena svih dobitnika pohvala i nagrada.

 ZLATNA MEDALJA „JOVAN ĐORĐEVIĆ“

 

 1. Na predlog direktora Drame SNP-a i upravnika :

ALEKSANDRA PLESKONJIĆ, prvakinja Drame Srpskog narodnog pozorišta

Ostvarila je više od 50 zapaženih dramskih uloga i u svakoj bila posebna i drugačija.

Glumica koja zrači harizmom, autentičnim duhom i inspirativnom inteligencijom. Jedna je od mnogih sjajnih glumica sa klase profesora Branka Pleše. Stasavala je uz dramske umetnike – oca Tihomira i brata Mihajla i jedna je od vodećih glumica ne samo u SNP-u već i u Srbiji.

 1. Na predlog upravnika SNP-a:

MIODRAG PETROVIĆ, prvak Drame Srpskog narodnog pozorišta

Završio je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1978. u klasi Milenka Maričića. U Srpskom narodnom pozorištu zaposlen od 1. septembra 1978. do 26. aprila 1980. i od 30. marta 1981. do danas. Od 6. septembra 2002. bio je upravnik SNP-a i ovu funkciju je obavljao do 17. septembra 2003. Obavljao je funkciju vršioca dužnosti direktora Drame SNP-a od novembra 2016. do septembra 2017.

Tokom svog dugogodišnjeg rada u SNP-u odigrao je veliki broj zapaženih uloga, podjednako dramskog i komičnog karaktera.

 1. Na predlog direktora Baleta SNP-a i upravnika:

BALETSKA ŠKOLA U NOVOM SADU

Povodom 70 godina od osnivanja.

Još 1947. godine, u okviru dramskog studija Srpskog narodnog pozorišta, osnovan je i baletski odsek, a 1948. godine i srednja Baletska škola. Godine 1950. škola se spaja sa Pozorišnom školom u Državnu pozorišnu školu sa dva odseka – dramskim i baletskim.

Godine 1959. prestaje da postoji odsek za glumu, a 1964. škola menja ime u Pozorišna škola u Novom Sadu. Tek 1979. godine škola dobija današnji naziv – Baletska škola u Novom Sadu.

Balet SNP je u godini jubileja, 70 godina od osnivanja, i sasvim je prirodno da SNP svoje najveće priznanje – Zlatnu medalju „Jovan Đorđević“ dodeli Baletskoj školi u Novom Sadu, u znak zahvalnosti za višedecenijsku saradnju.

 SREBRNA MEDALJA „JOVAN ĐORĐEVIĆ“ 

Na predlog upravnika SNP-a:

GORDANA SIMIĆ, prvakinja baleta,pedagog i koreograd – Beograd

Redovan član baleta Narodnog pozorišta u Beogradu od 1976. godine, a ubrzo i solista baleta. Zvanje prvaka baleta Narodnog pozorišta dobija 1991. godine. Tokom dugogodišnje bogate karijere ostvarila je veliki solistički repertoar, kako u Narodnom pozorištu, tako i na drugim scenama širom Srbije i inostranstvu. U Srpskom narodnom pozorištu je odigrala glavne uloge u baletima: Kraljeva jesen (K. Simić) i Grk Zorba (K. Simić), kojima su dodeljene Godišnje nagrade Srpskog narodnog pozorišta. Za ulogu u predstavi Grk Zorba dobila je Godišnju nagradu Srpskog narodnog pozorišta. Značajan doprinos baletskoj umetnosti ostvarila je i kroz koreografski rad, kao asistent na mnogobrojnim predstavama.

Višedecenijskim radom i medijskim angažovanjem, zajedno sa baletskim umetnicima Srpskog narodnog pozorišta, doprinela je afirmaciji mladih baletskih umetnika i baletske umetnosti uopšte.

 BRONZANA MEDALJA „JOVAN ĐORĐEVIĆ“

 1. Đura Macanović, glavni majstor tapetarske radionice – šef

40 godina predanog profesionalnog rada, majstorski zanat je podigao na nivo umetnosti i bio neizostavan deo pozorišnog stvaralaštva.

 1. Eržebet Zagorac, članica Hora Opere SNP-a

Za dugogodišnje zalaganje i profesionalni doprinos ansamblu Opere SNP-a.

 

 GODIŠNJE NAGRADE

 1. Ana Đorđević, reditelj

za tekst i režiju predstave Smederevo 1941.

Dramski tekst i predstava bave se događajem značajnim za naše pozorište, jer je 5. juna 1941. godine u smederevskoj eksploziji živote izgubilo, pored mnogih građana Smedereva, 17 naših glumaca. Ovaj događaj je Anu Đorđević inspirisao da uradi izvanrednu predstavu njima u čast. Kako sama kaže, trudila se da celokupan događaj posmatra iz prelomljene perspektive, takve da se tumačenja sudbina ovih ljudi dovedu u vezu sa prirodom i uzrokom nacizma i zla. Ova nagrada potvrđuje uspeh i da smo zahvalni svim učesnicima, s njom na čelu zbog predivne predstave koja je sada na našem repertoaru.

 1. Milan Kovačević, glumac Drame

za ulogu Jovanče u predstavi Jovanča na putu oko sveta i za ulogu u predstavi Smederevo 1941. kojim je uspostavio sebe kao glumca značajnih mogućnosti i pokazao da podjednakom lakoćom može da igra i dramu i komediju. Izuzetno predan u radu bio je primer mlađim kolegama u obema predstavama ukazavši na pristup ulozi da bi se postigao dobar rezultat.

 1. Nataša Barbir, sufler Drame

Ispoljila je izuzetnu odgovornost prema radnim obavezama na predstavama Smederevo 1941. i Novosadski omnibus, ali i tokom svih prethodnih godina u Srpskom narodnom pozorištu. Odgovornošću, angažmanom i strpljenjem bila je oslonac u mnogim teškim situacijama kako glumcima tako i svim drugim saradnicima.

 

4. Ansambl dramske predstave Tartif

za ujednačenu i maštovitu igru, jednostavnu, i stilski tačnu. Predstava je angažovana i hrabra, promišljena i visoko estetizovana. Rediteljska poetika je u apsolutnom skladu sa scenografskim i kostimografskim rešenjima, kao i njihovim načinom igre. Tartif je poslednjih meseci učestvovao na mnogim festivalima, gde je predstava dobila pozitivne kritike i brojne nagrade: Nagrada za najbolju predstavu na Pozorišnom proleću, Nagrada za najbolju predstavu na 69. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, Najbolja predstava festivala „Petar Kočić“, Gran-pri na 6. Bucinim danima… te je Godišnja nagrada Srpskog narodnog pozorišta očekivano i zasluženo priznanje ovoj predstavi.

 1. Ana Đurić, prvakinja Baleta

za ulogu Lize u baletu Vragolanka

Ana Đurić je ulogu Lize ostvarila ljupko, razigrano i tehnički sigurno. Sa lakoćom je izvela zahtevne baletske elemente, dok je šarmantno i neposredno oživela lik vragolaste devojke

 1. Samjuel Bišop, solista Baleta

za ulogu Mame Simone u baletu Vragolanka

Samjuel Bišop je ulogu Majke Simone majstorski dočarao, pažljivo osmišljavajući komične finese i pantomimske gestove, a sve tehnički izuzetno, posebno u plesu u klompama koji predstavlja vrhunac celokupne predstave.

 1. Milan Ivan, solista Baleta

za ulogu Kolena u baletu Vragolanka

Igrački skladno, mladalački vedro ostvario je lik seoskog mladića koji, uprkos preprekama, uspeva da zadobije ljubav voljene devojke.

 1. Saša Senković, scenograf predstave Vragolanka

Saša Senković je seoski ambijent predstave dočarao izuzetno živopisno i maštovito. Vedrim i jarkim tonovima „oživeo“ je scenu, a u određenim trenucima dekor je plesao zajedno sa akterima, što je posebno doprinelo dinamici predstave.

 1. Nebojša Babić, solista Opere, bariton

Za maestralnu interpretaciju uloge Mefista u operi Faust Šarla Gunoa, premijerno izvedenoj na sceni „Jovan Đorđević“ 2. novembra 2019. godine

 1. Senka Ranosavljević, kostimograf

Za nesebično zalaganje i požrtvovanost u radu na realizaciji premijernog izvođenja opera Rigoleto i Faust.

 1. Vesna Kesić Krsmanović, šef Hora Opere SNP-a

Za visok nivo profesionalizma na pripremi Hora Opere SNP a za operu Sardanapalo Franca Lista, premijerno izvedenu na sceni „Jovan Đorđević“, povodom otvaranja 39. Novosadskih muzičkih svečanosti.

 1. Željko Piškorić, scenograf

Dodeljuje se nagrada za visok nivo scenografskog profesionalizma, kreativna maštovita rešenja za dramske predstave Smederevo 1941., Travnička hronika i Jovanča na putu oko sveta.

 1. Marina Sremac, kostimograf

Godišnja nagrada za originalne kreativne i nadahnute kreacije kostima za

dramske predstave Smederevo 1941., Travnička hronika i Jovanča na putu oko sveta

 

14.  Muška krojačka radionica

Veliki trud, požrtvovanost, predano angažovanje, rad i sinhronizacija da se odgovori svim zadacima, nisu omeli mušku krojačku radionicu da se profesionalno iskaže u ostvarenju kostima za opere Rigoleto i Faust.

 1. Dušan Jovanović, majstor tona – šef

Dodeljuje se nagrada za veliki trud i visoki profesionalizam komplikovanih tonskih zahteva za dramske predstave Travnička hornika i Jovanča na putu oko sveta

 1. Raca Rade, službenik obezbeđenja gledališta i scene u SNP

Najveći deo svog radnog staža Raca je proveo radeći na zahtevnom, službenom ulazu u SNP, ispoljivši savesnost, predanost i pouzdanost. Profesionalnim odnosom prema poslu i ljudskim kvalitetima zadobio je poverenje zaposlenih i doprineo podizanju ugleda pripadnika Službe obezbeđenja SNP.

 1. Brigita Jovanović, razvodnik u Službi obezbeđenja, PPZ i održavanja higijene SNP.

U Odeljenju održavanja higijene Brigita je zaposlena od 1997. godine, obavljajući svoje radne zadatke sa velikom posvećenošću i nesebičnim zalaganjem.

 1. Jožef Mađar, magacioner

Spreman je da se izbori sa svakim zadatkom koji mu se dodeli trudeći se da sve završi na vreme.

 1. Bojan Kvrgić, administrator informacionih sistema i tehnologija u RJ programski-stručni poslovi

Zadovoljstvo je imati kolegu, saradnika koji je posvećen svom poslu i koji je uvek na raspolaganju. Bojan se stara o svim softverima, o informacionoj i multimedijalnoj tehnologiji i na taj način predstavlja važnu kariku u produkcijskim i postprodukcijskim poslovima.

 1. Minea Milka Sremac, pravni saradnik

Obavlja odgovorne poslove vezane za administrativno-pravna pitanja. Karakteriše je timski rad, trud i zalaganje sa akcentom na oblast prava, gde iskazuje zainteresovanost za usvajanjem znanja iz navedene oblasti. Više puta je pohvaljivana za svoj rad.

 1. Zorica Tomić, pravni saradnik

Obavlja odgovorne poslove vezane za radno-pravni status zaposlenih u Srpskom narodnom pozorištu. Karakteriše je trud i zalaganje sa akcentom na oblast radno-pravnih odnosa, gde iskazuje zainteresovanost, i predanog punom smislu.

 

GODIŠNJE POHVALE

 1. Travnička hronika u režiji Nikite Milivojevića, a po istoimenom romanu Ive Andrića.
 2. Vukašin Ranđelović, glumac Drame

Od dolaska u Srpsko narodno pozorište marljivo i posvećeno ispunjava sve zadatke koji mu se dodele. Ove sezone je igrao u trima predstavama: Smederevo 1941., Novosadski omnibus i Ko je ubio Dženis Džoplin? i u svim trima imao zapažene uloge.

 1. Tijana Marković, glumica Drame

tokom sezone 2019/2020. ostvarila niz zanimljivih uloga i obeležila tekuću sezonu kao Elmira u Tartifu, Marija u Smederevu 1941. i Ana Marija u Travničkoj hronici.

 

4. Ansambl Baleta SNP-a za baletsku predstavu Vragolanka

Svetski omiljen komični balet Vragolanka na scenu Srpskog narodnog pozorišta spretno je i maštovito postavio koreograf Kalin Hanciu. Romantična muzika, dopadljiv siže i zahtevna koreografija, podstakli su celokupan baletski ansambl da ostvari predstavu koja pleni vedrinom i upečatljivim izrazom.

 1. Igor Tauber, baletski igrač

za ulogu Alena u baletu Vragolanka

U komično-plesnom nastupu detinjastog mladoženje Alena, Tauber je ostvario, kako je kritika ocenila, izuzetno duhovitu i blistavu igru.

 

6. Ansambl Opere SNP-a

Za uspešno realizovanu premijeru opere Rigoleto, Đuzepea Verdija.

 

7. Hor Opere SNP-a

Za požrtvovanost i visok nivo muzičko-scenske interpretacije opere Faust

Šarla Gunoa.

 

8. Orkestar Opere SNP-a

Za visok nivo profesionalizma i izvođenja na istorijskoj turneji u Kini.

 1. Aleksandar Nikolić, reditelj

Za izuzetnu saradnju sa ansamblom Opere SNP-a i podizanje umetničkog nivoa operskih predstava SNP a.

 

10. Ansambl Opere SNP-a

Za ostvarene visoke muzičko-scenske rezultate i popularizaciju operske umetnosti u zemlji i inostranstvu.

 1. Marko Radanović, dizajner svetla

za opere Rigoleto i Faust, u kojima je dizajn svetla podigao na nivo umetničkog oblikovanja.

 1. Branislav Rapić, glavni dekorater-šef

Pravi predstavnik pozorišne škole dekoratera. U veoma zahtevnoj sezoni za dekoraterski sektor, svesno i odgovorno je pristupao svakom postavljenom zadatku.

 1. Nada Danilovac, asistent scenografa

Kao asistent scenografa na operama Rigoleto i Faust pokazala je visok stepen požrtvovanosti i predanosti radu. Primer je ljubavi prema instituciji u kojoj je zaposlena.

 1. Nenad Radulović, rekvizitar

Iako kratak vremenski period radi u našoj Kući, pohvaljuje se za izuzetno angažovanje i pristup na izvođenju većine dramskih predstava u protekloj sezoni.

 1. Tijana Valenćik, službenik Obezbeđenja gledališta i scene u SNP-a. Iako jedna od najmlađih pripadnika Službe obezbeđenja SNP-a, Tijana je ispoljila visoke profesionalne standarde, koji se ogledaju pre svega u zavidnom stepenu kolegijalnosti, odlučnosti i samoinicijativnosti u rešavanju konfliktnih situacija kojima je i sama bila izložena u dosadašnjem radu.

 

Srpsko narodno pozorište upravnik

dr Zoran Đerić

Ostavite odgovor

Top