Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Knjige – Promocije > „SRPSKO SRCE JOHANOVO“ DIRNULO NOVOSAĐANE

„SRPSKO SRCE JOHANOVO“ DIRNULO NOVOSAĐANE

Knjiga „Srpsko srce Johanovo” Veselina Dželetovića pobudila je veliku interesovanje novosadske publike u četvrtak, 5. marta 2020. sa početkom u 18 sati. Predstavljanje je organizovano u Društvu novinara Vojvodine, Vojvođanskih brigada 17. Ovom prilikom, Mladen Bulut, doskorašnji predsednik DNV podsetio je na kratak istorijat Društva, te zahvalio Stojanu Predoviću predsedniku udruženja „Glas Metohije”, koji je posredovao u ovom zajedničkom predstavljanju.


Slobodan Rosić, menadžer Udruženja pisaca i istoimene izdavačke kuće „Poeta“ iz Beograda, podsetio je da je knjiga Veselina Dželetovića imala preko 350 promocija u Srbiji i dijaspori i da je ovo njena deveta promocija u Novom Sadu. Napomenuo je da je knjiga prevedena na preko 10 svetskih jezika, odn. pored ruskog, francuskog, engleskog, nemačkog, grčkog i italijanskog, imala izdanja na druge jezike. Jedan od tih je i jermenski, a uz to su imali promociju u Jerevanu, jer su i Armeni prepoznali stradanje srpskog naroda. Kaže da ovo nije samo predstavljanje knjige, već i misija da se sazna o stradanjima Srba na Kosovu i Metohiji. Autor je nagrađen mnogim nagradama ili i Ordenom otadžbinske kozačke vojske. Krajnji cilj je da se po ovoj knjizi snimi film, a tema zaslužuje da to bude svetski rang, sa holivudskim glumcima, i na tome se uveliko radi. Suština je da ceo svet sazna pravu istinu.


Publicista Ljiljana Bulatović Medić kaže da ako neko ima srce za Kosovo i Metohiju, to je Veselin Dželetović jer je rođen upravo tamo. Uz to je dobar čovek, istinoljubiv i hrabar. Poema koja je prvo nastala, pa zatim i roman, nisu samo dela, ona su projekat koji se čita i sluša. To je odličje svome rodu. Ova knjiga je i jedno olakšanje, jer, velika je stramota za svakoga ko ima iole vlasti i moći u ovoj zemlji da ne čini ništa da se sazna kako su nam uzimali organe. Veselin govori za sve nas – istina govori!
Autor romana „Srpsko srce Johanovo” Veselin Dželetović kaže da su mu Kosovo i Metohija sve! – moje ishodište, moje konačište, moje sudilište i moje sudbilište! Dole livade drugačije mirišu, drugačije sviću zore. Tamo su naši namastiri. Čim se promeni konstelacija snaga u svetu, eto nas ponovo na našim svetim prostorima. Nema čuda, ako vere nema!

Podsetio je da su srpski civili stradali u miru, pred očima cele međunarodne zajednice. Takođe, ispričao je kako je došao do saznanja o prodatom srcu, što je u njemu probudilo veliki bol. Iz bola je za dva sata napisao poemu, a posle je te gorke stihove pretočio u roman. Svi koji ova štiva pročitaju, dobiju poriv da nešto rade, odn. daju svoj doprinos. Tako su čitaoci dobrovoljno pisali scenarije, komponovali muziku, prepevavali poemu na druge jezike. Okosnica priče je nestvarna, i nećemo je ovde iznositi čitaocima.
Veselin Dželetović je izgovorio pesmu „Ne hte majka” o zločinima i majkama koje su ostale na starom ognjištu i – u večnosti. Nakon toga su mnogi plakali. Promocija je trajala sat vremena, a još pola sata publika je razgovarala sa učesnicima promocije.

Tekst i foto: V. Raonić
Izvor: TV Ars Medija

One thought on “„SRPSKO SRCE JOHANOVO“ DIRNULO NOVOSAĐANE

Ostavite odgovor

Top