Nalazite se ovde
Početna > Kultura > SRPSKO NARODNO POZORIŠTE PREDSTAVLJA PRIČE KOJE POKREĆU

SRPSKO NARODNO POZORIŠTE PREDSTAVLJA PRIČE KOJE POKREĆU

Gala koncertom, pred punim platoom Srpskog narodnog pozorište, Opera tog teatra otvorila je jubilarnu 160. sezonu.


“Sve što smo radili tokom vanrednog stanja i pandemije, još jednom nam je pokazalo da kultura ne sme da stane i da ona mora pronaći put do građana. Čitavo leto smo radili, naša tehnika pripremala je zgradu, našli smo način da u potpuno novim uslovima izvodimo operske klasike. Znamo da će naredna sezona biti puna izazova, ali smo spremni”, kaže direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Stankov.
Početak sezone upravo je u Pričama koje pokreću – pričama operskih vanvremenskih klasika. Preko 40 muzičara i devet solista oživeli su priče Bizeove Karmen kroz Ariju toreadora, povesti nas kroz Labudovo jezero, sve do Trubadura ili Fausta koji je zasijao prošle operske sezone.
Kroz više od sat vremena, publiku su vodila čak tri dirigenta – Aleksandar Kojić, Ana Zorana Brajević i gost iz Argentine, Luiz Gorelik, koji je 2008. godine već dirigovao u Srpskom narodnom pozorištu.
„Čini mi se da je ovo prva operska premijera u svetu i to pred publikom. Izuzetno mi je drago da na taj način otvorimo sezonu u Novom Sadu. Sledeće za šta se spremamo je izvođenja Rigoleta u Kineskoj četvrti,“ kaže argentinski dirigent, maestro Luis Gorelikt.
Srpsko narodno pozorište i spremno je za sezonu jer se rekonstrukcija scene Jovan Đorđević privodi kraju. Novac za rekonstrukciju obezbedila je Pokrajinska Vlada.
„Pokrajinska vlada i Sekretarijat na čijem je čelu, kao osnivači, posebno izdvojili sredstva u vrednosti od 75 miliona dinara za rekonstrukciju tehnike i audio-opreme velike scene „Jovan Đorđević“, kao i za kompletnu rekonstrukciju ventilacionog sistema i sređivanje fasade zgrade,“ objašnjava pokrajinska sekretarka za kulturu, informacije i osnose sa verskim zajednicama, Dragana Milošević.
Kako ona kaže, sredstva su deo prve faze ulaganja u naš najznačajniji teatar, koji se nakon četiri decenije sređuje, kako bi se naredna 160. sezona dočekala s ponosom.
7. septembra, Opera Srpskog narodnog pozorišta izvešće i operu Rigoleto u Kineskoj četvrti u okviru Kaleidoskopa kulture, Evropske prestonice kulture.

Ostavite odgovor

Top