Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > SRPSKI SLIKAR SVETSKOG GLASA U SVILARI

SRPSKI SLIKAR SVETSKOG GLASA U SVILARI

Dela prvog srpskog umetnika koji je dobio prestižnu slikarsku nagradu Francuske akademije, svojevrsni osvrt na 250 godina od rođenja velikog Betovena, angažovani teatar koji postavlja večito pitanje –   ostati ili otići, edukativne radionice za decu i omladinu – poslednja nedelja oktobra u kulturnim stanicama pokazuje da, uprkos pandemiji, Novi Sad nastavlja da kulturu živi i stvara. 

Izložba jednog od najboljih mladih srpskih slikara u Svilari 

Kulturna stanica Svilara ove nedelje ponudiće posetiocima još uvek neobjavljena dela jednog od najuspešnijih mladih srpskih slikara, Vladimira Lalića, u okviru izložbe „Voir à travers moi -You see through me. Prvi srpski umetnik koji je dobio prestižnu slikarsku nagradu Francuske akademije, Prix Paul-Louis Weiller, predstaviće se novosadskoj publici 28. oktobra u 18 sati, kada će biti otvorena izložba koja obuhvata seriju njegovih radova na pleksiglasu. Nakon mnogobrojnih izložbi u Parizu, Njujorku, Singapuru, Trstu i Beogradu,  u Novom Sadu biće predstavljeni radovi koji su rezultat eksperimentisanja sa novim medijumima i materijalima, ali i sa već prepoznatljivim crtačkim rukopisom. Poseban novi segment u njegovom stvaralaštvu sačinjavaju i zvučno-vizuelne instalacije, objekti sa led-rasvetom i implementiranim zvučnicima, koji čine ovu izložbu i interaktivnom. Izložba će biti otvorena do 10. novembra, u okviru saradnje Francuskog instituta u Novom Sadu i Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture

Kraj nedelje u Kulturnoj stanici Svilara donosi predstavu „Maradok Maradni-Ostajem ostati koja pokreće pitanje migracija i odlaska iz rodnog kraja. Projekat iza kog stoji novosadska glumica Emina Elor, obuhvata neklasičnu pozorišnu predstavu, savremeno stvaralaštvo i angažovani teatar i pored poezije, uključuje dokumentarne tekstove, kao i scenski pokret i muziku. Predstava će biti izvedena 30. oktobra u 19 sati, a zbog epidemiološke situacije, prenosiće se i onlajn na Fejsbuk stranici Kulturne stanice Svilara. 

Već večeras, u Svilari, posetioci će od 19 sati imati prilike da uživaju u Pregledu austrijskog kratkog filma, projektu Austrijske filmske akademije i Ministarstva spoljnih poslova Austrije, a kao i svakog četvrtka i ovog, 29. oktobra, nastavljaju se radionice Ateljea 61 „Tkam i maštam od 10 časova.

Ludvig, njegova Žanet i operske arije u Eđšegu

U godini u kojoj se obeležava dva i po veka od rođenja velikog kompozitora Ludviga van Betovena, Kulturna stanica Eđšeg, pružiće Novosađanima nesvakidašnji koncertni doživljaj „Ludvig i Žanet 27. oktobra, u 19 sati i 30 minuta. Publika će imati prilike da uživa u muzici jednog od najvećih genija, ali na nešto drugačiji, inovativan način. Naime, sopranistkinja Ljiljana Lišković, koja je i pokrenula čitav projekat i pijanistkinja Aleksandra Rakić preuzeće uloge slavnog kompozitora i njegove najveće ljubavi, Johane Žanet van Horvat i izvoditi najreprezentativnije koncertne i operske arije za sopran. Osim toga, koncert će obuhvatiti i govorne inserte kojima će biti predstavljeni segmenti kompozitorovog života, a koje će govoriti glumac Aca Lazin.

I ove nedelje, Kulturna stanica Eđšeg otvara svoja vrata za decu i omladinu, u okviru svog redovnog programa. Kao i svakog ponedeljka, tako će i večeras, od 18 sati, biti održana radionica Sa lutkom kroz nasleđe, tokom koje će se polaznici upoznati sa istorijom lutkarstva i tehnikama izrade lutaka danas. Zatim, od 19 sati i 30 minuta radionica „Tipografije pružiće polaznicima priliku da nauče osnove kaligrafije, ilustracije i dizajna kroz detaljno upoznavanje sa Antićevom književnošću i poezijom. Sreda je rezervisana za Likovno-edukativne radionice za decu, pa će tako 28. oktobra, od 18 sati, najmlađi imati prilike da se upoznaju sa likovnom tehnikom i pravilima likovnog oblikovanja. Sve radionice su besplatne, a prijave su moguće putem mejl adrese: radioniceudvorcu@gmail.com  

U četvrtak, 29. oktobra, Kulturna stanica Eđšeg biće mesto održavanja Koncerta stipendista Fonda 2019/2020 sa početkom u 20 sati i 30 minuta. U pitanju je Fond za unapređenje vokalnih umetnosti mladih „Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin u Novom Sadu.

Kulturna stanica Mlin ove nedelje priprema predstavu „Tinejdž limunadica”, koja će biti odigrana 29. oktobra, u 19 sati i 30 minuta. Zbog ograničenog broja mesta i epidemiošlokih mera, neophodne su prijave na mejl adresu: office@nsdkc.rs 

U okviru redovnog programa u Kulturnoj stanici Rumenka, publika će 31. oktobra od 20 časova, moći da uživa u projekciji legendarnog filma „Balkan ekspres. 

Organizatori mole sve posetioce da se, radi očuvanja zdravlja i lepšeg i kvalitetnijeg uživanja u kulturnim sadržajima, pridržavaju svih mera. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima. Kontroliše se maksimalan broj ljudi u zatvorenom prostoru. Organizator zadržava pravo izmene održavanja programa i formata događaja u slučaju promene epidemioloških mera.

Ostavite odgovor

Top