СРПСКИ СЛИКАР СВЕТСКОГ ГЛАСА У СВИЛАРИ

Дела првог српског уметника који је добио престижну сликарску награду Француске академије, својеврсни осврт на 250 година од рођења великог Бетовена, ангажовани театар који поставља вечито питање –   остати или отићи, едукативне радионице за децу и омладину – последња недеља октобра у културним станицама показује да, упркос пандемији, Нови Сад наставља да културу живи и ствара. 

Изложба једног од најбољих младих српских сликара у Свилари 

Културна станица Свилара ове недеље понудиће посетиоцима још увек необјављена дела једног од најуспешнијих младих српских сликара, Владимира Лалића, у оквиру изложбе „Voir à travers moi -You see through me. Први српски уметник који је добио престижну сликарску награду Француске академије, Prix Paul-Louis Weiller, представиће се новосадској публици 28. октобра у 18 сати, када ће бити отворена изложба која обухвата серију његових радова на плексигласу. Након многобројних изложби у Паризу, Њујорку, Сингапуру, Трсту и Београду,  у Новом Саду биће представљени радови који су резултат експериментисања са новим медијумима и материјалима, али и са већ препознатљивим цртачким рукописом. Посебан нови сегмент у његовом стваралаштву сачињавају и звучно-визуелне инсталације, објекти са лед-расветом и имплементираним звучницима, који чине ову изложбу и интерактивном. Изложба ће бити отворена до 10. новембра, у оквиру сарадње Француског института у Новом Саду и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе

Крај недеље у Културној станици Свилара доноси представу „Maradok Maradni-Остајем остати која покреће питање миграција и одласка из родног краја. Пројекат иза ког стоји новосадска глумица Емина Елор, обухвата некласичну позоришну представу, савремено стваралаштво и ангажовани театар и поред поезије, укључује документарне текстове, као и сценски покрет и музику. Представа ће бити изведена 30. октобра у 19 сати, а због епидемиолошке ситуације, преносиће се и онлајн на Фејсбук страници Културне станице Свилара. 

Већ вечерас, у Свилари, посетиоци ће од 19 сати имати прилике да уживају у Прегледу аустријског кратког филма, пројекту Аустријске филмске академије и Министарства спољних послова Аустрије, а као и сваког четвртка и овог, 29. октобра, настављају се радионице Атељеа 61 „Ткам и маштам од 10 часова.

Лудвиг, његова Жанет и оперске арије у Еђшегу

У години у којој се обележава два и по века од рођења великог композитора Лудвига ван Бетовена, Културна станица Еђшег, пружиће Новосађанима несвакидашњи концертни доживљај „Лудвиг и Жанет 27. октобра, у 19 сати и 30 минута. Публика ће имати прилике да ужива у музици једног од највећих генија, али на нешто другачији, иновативан начин. Наиме, сопранисткиња Љиљана Лишковић, која је и покренула читав пројекат и пијанисткиња Александра Ракић преузеће улоге славног композитора и његове највеће љубави, Јохане Жанет ван Хорват и изводити најрепрезентативније концертне и оперске арије за сопран. Осим тога, концерт ће обухватити и говорне инсерте којима ће бити представљени сегменти композиторовог живота, а које ће говорити глумац Аца Лазин.

И ове недеље, Културна станица Еђшег отвара своја врата за децу и омладину, у оквиру свог редовног програма. Као и сваког понедељка, тако ће и вечерас, од 18 сати, бити одржана радионица Са лутком кроз наслеђе, током које ће се полазници упознати са историјом луткарства и техникама израде лутака данас. Затим, од 19 сати и 30 минута радионица „Типографије пружиће полазницима прилику да науче основе калиграфије, илустрације и дизајна кроз детаљно упознавање са Антићевом књижевношћу и поезијом. Среда је резервисана за Ликовно-едукативне радионице за децу, па ће тако 28. октобра, од 18 сати, најмлађи имати прилике да се упознају са ликовном техником и правилима ликовног обликовања. Све радионице су бесплатне, а пријаве су могуће путем мејл адресе: radioniceudvorcu@gmail.com  

У четвртак, 29. октобра, Културна станица Еђшег биће место одржавања Концерта стипендиста Фонда 2019/2020 са почетком у 20 сати и 30 минута. У питању је Фонд за унапређење вокалних уметности младих „Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић-Калин у Новом Саду.

Културна станица Млин ове недеље припрема представу „Тинејџ лимунадица”, која ће бити одиграна 29. октобра, у 19 сати и 30 минута. Због ограниченог броја места и епидемиошлоких мера, неопходне су пријаве на мејл адресу: office@nsdkc.rs 

У оквиру редовног програма у Културној станици Руменка, публика ће 31. октобра од 20 часова, моћи да ужива у пројекцији легендарног филма „Балкан експрес. 

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Oрганизатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *