Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Knjige – Promocije > SRPSKA MISAO – NOVI ČASOPIS ZA KULTURU PREDSTAVLJEN U NOVOM SADU

SRPSKA MISAO – NOVI ČASOPIS ZA KULTURU PREDSTAVLJEN U NOVOM SADU

Prvi broj časopisa za kulturu Srpska misao, predstavljen je u Čitaonici Gradske bibloteke u Novom Sadu, u utorak, 12. marta 2019. godine sa početkom u 19 sati. Na predstavljanju časopisa govorili su autori tekstova: akademik Matija Bećković, dr Petar Pijanović, dr Jana M. Aleksić, dr Uroš Dojčinović koji je ovo veče oplemenio i svojom muzikom, kao i Dušica Milanović u ime časopisa.

Glavni i odgovorni urednik Srpske misli, književnica Dušica Milanović, tom prilikom je rekla da je posebno počastvovana i srećna što je u Novom Sadu, jer nakon godinu dana iscrpnog rada na časopisu koji je zamislila davnih dana, sada može da ga predstavi javnosti, naglasivši da je ovo prva promocija jer časopis još nije predstavljen ni u Beogradu.

– Kao prvo, želim da naglasim, časopis ima za naslovnu stranu fotografiju jedne slike, slikara Damjana Đakova koji je ovde prisutan. O Damjanu Đakovu tekst je napisao Dragoljub Kojčić i naša će praksa biti da slikara zastupljenog na naslovnoj strani uvek proprati iscrpan i dobar tekst, kako bismo znali ko od slikara živi među nama.

– Drugi kuriozitet jeste taj, što je Zagorka Stojanović koja se bavi ikonotkanjem, kolažom i kostimografijom, napisala tekst iako se bavi drugom umetnošću. Zatim, gospodin Živko Nikolić je pomogao da se časopis izda, a izdat je ispred Književnog društva „Sveti Sava”. Tu je i gospodin Aleksandar Urošević, direktor i vlasnik Centra za strane jezike Kontext, koji je zaslužan što je časopis odštampan.

 – Bila sam vrlo srećna kada je Matija Bećković pristao da napiše pesmu specijalno za ovaj časopis i koji je sve nas izuzetno podržao, pre svega radošću što se pojavio časopis za kulturu koji će negovati ono najbolje među nama: tekstove naših najboljih autora, misli naših autora koje jesu srpske, ali su, zapravo, deo svetske misli.

– Takođe, ono što mi je bilo važno, gospodin Uroš Dojčinović, naš veliki umetnik, napisao je tekst o gitari i muzici u Srbiji. Retko kad muzičari hoće i umeju da napišu tekst o tome šta rade. Zahvalna sam i Petru Pijanoviću koji mi je pomagao svojim dragocenim savetima dok sam skupljala tekstove za ovaj broj, kao i Selimiru Raduloviću na čiji predlog sam došla u Novi Sad da promovišem Srpsku misao, nadajući se da će to ujedno biti deo svetske univerzalne misli – istakla je Dušica Milanović.

Dr Petar Pijanović je podsetio da je list „istog naslova izlazio 1906/7. godine mada se prvo glasilo ovog naziva pojavilo 1890. Krajem 19. i početkom 20. veka imali smo na desetine glasila u čijem nazivu figurira reč srpski/srpska. Ne može se dobiti dovoljno uverljiva slika o tome šta se u srpskoj književnosti, kulturi i istoriji dešavalo ako ne prođemo kroz periodiku. Ovi naslovi iskazuju duh i ideje jednog vremena… A kultura je stvaralačko polje u kojem se ukršta i ono što je nacionalno i ono što je univerzalno. Tek u spoju jednoga sa drugim mi dolazimo do onoga što jeste vrednost za koju se ovaj časopis zalaže.”

Dr Jana M. Aleksić, pisac i naučni saradnik na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, zahvalila je na poverenju da učestvuje u stvaranju časopisa, čije stvaranje vidi kao vid „dostojanstvenog intelektualnog otpora društvu zatečenom u prelaznom duhovnom i kulturnom stanju, koje po definiciji predstavlja krizu i rezultuje antikulturom… Izdanci kulturne misli u periodici obezbeđuju mogućnost kratkotrajnog oduška pojedinaca koji se kulture sećaju”, nadajući se da na „ovaj način valja otpočeti preobražaj u kulturi na osnovu kulturne samosvesti”.

Akademik Matija Bećković istakao je da je prirodno da se u Novom Sadu i novosadskoj biblioteci predstavlja ovakav jedan časopis, te da je jabuku sa naslovne strane časopisa, po prvi put video celu jer „u našem veku trijumfuje nagrižena jabuka – koju svi imamo u svom telefonu, i koja je postala znamenje našega veka. To nije slučajno, jer smo zbog te nagrižene jabuke isterani iz raja. Po prvi put jabuka koja je u ovom časopisu cela, treba da se bori sa tom strašnom jabukom koja je preplavila sve.” Matija Bećković je kazao stihove pesme koju je podario ovom časopisu, a Uroš Dojčinović odsvirao prelepu melodiju sa dalekog istoka.

Sledeći broj ovog, u svakom smislu izuzetnog glasila Srpska misao – u kom su zastupljeni eseji, pogledi, muzika, filozofski putopisi, osvrti, tradicija, poezija, priče, feljtoni i drugi neobjavljivani tekstovi, može se očekivati u maju mesecu, a cena mu je 290 dinara.

 

Tekst i fotografije: V. Raonić

Izvor: TV Ars Medija

One thought on “SRPSKA MISAO – NOVI ČASOPIS ZA KULTURU PREDSTAVLJEN U NOVOM SADU

  1. Divno, napokon se pojavio casopis koji sam procitala od „korice do korice“ I na koji cu se pretplatiti za sta vec odavno nisam imala razlog…Bravo!

Ostavite odgovor

Top