Nalazite se ovde
Početna > Ekologija > SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – ZELENA STRANKA

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – ZELENA STRANKA

    SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

    Opštinski odbor Zelene stranke u Rumi: Tražimo transparentan izveštaj i fabrici medicinskog otpada

    Građani Rume su u proteklih nekoliko nedelja suočeni sa polemikom – hoće li na teritoriji Rume biti postrojenje za tretman medicinskog otpada i da li će takvo postrojenje zagaditi životnu sredinu i ugroziti zdravlje stanovništva?
Po informacijama koje je prikupio Opštinski odbor Zelene stranke u Rumi, opština Ruma prodala je kompaniji „Sinofarm“ parcelu površine 1,4 hektara u Industrijskoj ulici. Iako „Sinofarm“ još nije zatražio dozvolu za gradnju objekta, a nisu ni zvanično potvrdili nameru da bi se u tom objektu obavljala sterilizacija medicinskog otpada, ipak je to činjenica koju su zvanično najavili pre kupovine parcele. U ovom trenutku, ne zna se šta će biti namena planiranog objekta, jer javnosti još nije predočena dokumentacija projekta. Ipak, ako će namena biti skladištenje medicinskog otpada, predstavnici Zelene stranke Rume insistiraće da se obelodani i javnosti prikaže njegov najvažniji deo: elaborat o zaštiti životne sredine.
    Građani Rume pokrenuli su akciju pod nazivom: „Zaustavimo trovanje Rume“. „Ovu inicijativu vidimo kao dobar znak da stanovnici našeg grada razmišljaju o dobrobiti svoje sredine i snažno podržavamo zainteresovanost građana za sva pitanja od opšteg interesa, koja su, istovremeno, potpuno u skladu sa vrednostima koje Zelena stranka zastupa“, saopštavaju iz Opštinskog odbora Zelene stranke u Rumi. „S obzirom da su nam se građani Rume i obratili tim povodom, podržaćemo na svaki način pokretanje peticije o transparentnosti ovakvih ugovora. Jer zdravlje građana nema cenu i veoma je važno da se o svim bitnim pitanjima vezanim za grad i njegov razvoj građani informišu pravovremeno, na pravi način i sa pravog mesta.“

 

DEPONIJA lokacija

    Pošto je najavljeno da je reč o fabrici medicinskog otpada, treba istaći: svedoci smo da nije retkost stihijsko i nepropisno odlaganje otpada, o čemu Zelena stranka svakodnevno upozorava javnost, a čijim razlaganjem dolazi do zagađenja vazduha, tla, tekućih voda. Reciklažom ili propisnim uništavanjem otpada štiti se, pre svega, zdravlje ljudi, ali i okruženje od zagađenja. Naš stav je da ovakve vrste postrojenja treba da postoje, ali samo ukoliko su izgrađene po svim standardima i zakonskoj regulativi.
    Ipak, nameće se pitanje zašto bi se ovakvo postrojenje gradilo baš na teritoriji grada Rume? Rumski dom zdravlja nema ni približnu količinu medicinskog otpada potrebnu za minimalan održivi rad jednog takvog postrojenja. Ono što se stvara u ovoj ustanovi, već odvozi i i dalje tretira firma koja je tenderom stekla pravo na to. Dakle, ovo je pitanje za vlast u Rumi na koje u ime građana očekujemo javni odgovor.
    Sa druge strane, grad ima još uvek neobezbeđenu deponiju koja štetno utiče na životnu sredinu Rume. Nagomilavanje metana koji nastaje raspadanjem otpada na toj deponiji, izaziva često samozapaljivanje. Uzimajući u obzir nerazvrstanost otpada koji se tu odlaže, prioritet vlasti bio bi urgentno obezbeđivanje deponije, pa tek onda razmatranje još jednog potencijalnog skladišta novog otpada.
    Opštinski odbor Zelene stranke Ruma će zbog dobrobiti građana insistirati na svim ovim odgovorima i pratiti sve aktivnosti opštinske vlasti i predstavnika kompanije „Sinofarm“, kako u ovom slučaju, tako i u svim narednim, bez obzira ko su investitori i vlasnici.

 

LOKACIJA ZA FABRIKU

 

Ostavite odgovor

Top