САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ – ЗЕЛЕНА СТРАНКА

    САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

    Општински одбор Зелене странке у Руми: Тражимо транспарентан извештај и фабрици медицинског отпада

    Грађани Руме су у протеклих неколико недеља суочени са полемиком – хоће ли на територији Руме бити постројење за третман медицинског отпада и да ли ће такво постројење загадити животну средину и угрозити здравље становништва?
По информацијама које је прикупио Општински одбор Зелене странке у Руми, општина Рума продала је компанији „Синофарм“ парцелу површине 1,4 хектара у Индустријској улици. Иако „Синофарм“ још није затражио дозволу за градњу објекта, а нису ни званично потврдили намеру да би се у том објекту обављала стерилизација медицинског отпада, ипак је то чињеница коју су званично најавили пре куповине парцеле. У овом тренутку, не зна се шта ће бити намена планираног објекта, јер јавности још није предочена документација пројекта. Ипак, ако ће намена бити складиштење медицинског отпада, представници Зелене странке Руме инсистираће да се обелодани и јавности прикаже његов најважнији део: елаборат о заштити животне средине.
    Грађани Руме покренули су акцију под називом: „Зауставимо тровање Руме“. „Ову иницијативу видимо као добар знак да становници нашег града размишљају о добробити своје средине и снажно подржавамо заинтересованост грађана за сва питања од општег интереса, која су, истовремено, потпуно у складу са вредностима које Зелена странка заступа“, саопштавају из Општинског одбора Зелене странке у Руми. „С обзиром да су нам се грађани Руме и обратили тим поводом, подржаћемо на сваки начин покретање петиције о транспарентности оваквих уговора. Јер здравље грађана нема цену и веома је важно да се о свим битним питањима везаним за град и његов развој грађани информишу правовремено, на прави начин и са правог места.“

 

ДЕПОНИЈА локација

    Пошто је најављено да је реч о фабрици медицинског отпада, треба истаћи: сведоци смо да није реткост стихијско и непрописно одлагање отпада, о чему Зелена странка свакодневно упозорава јавност, а чијим разлагањем долази до загађења ваздуха, тла, текућих вода. Рециклажом или прописним уништавањем отпада штити се, пре свега, здравље људи, али и окружење од загађења. Наш став је да овакве врсте постројења треба да постоје, али само уколико су изграђене по свим стандардима и законској регулативи.
    Ипак, намеће се питање зашто би се овакво постројење градило баш на територији града Руме? Румски дом здравља нема ни приближну количину медицинског отпада потребну за минималан одрживи рад једног таквог постројења. Оно што се ствара у овој установи, већ одвози и и даље третира фирма која је тендером стекла право на то. Дакле, ово је питање за власт у Руми на које у име грађана очекујемо јавни одговор.
    Са друге стране, град има још увек необезбеђену депонију која штетно утиче на животну средину Руме. Нагомилавање метана који настаје распадањем отпада на тој депонији, изазива често самозапаљивање. Узимајући у обзир неразврстаност отпада који се ту одлаже, приоритет власти био би ургентно обезбеђивање депоније, па тек онда разматрање још једног потенцијалног складишта новог отпада.
    Општински одбор Зелене странке Рума ће због добробити грађана инсистирати на свим овим одговорима и пратити све активности општинске власти и представника компаније „Синофарм“, како у овом случају, тако и у свим наредним, без обзира ко су инвеститори и власници.

 

ЛОКАЦИЈА ЗА ФАБРИКУ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *