batman vs superman pc game windows 10 update release date free microsoft visual studio tools for applications 2015 shell integration package free google chrome free download windows 10 64 bit latest version windows server 2016 standard bitlocker free cyberlink powerdirector 9.0 trial activation key free microsoft office home and student 2016 cd free best antivirus for laptop windows 10 free full version
Налазите се овде
Почетна > Најаве Догађаја > ,,РОЗЕНКРАНЦ И ГИЛДЕНСТЕРН СУ МРТВИ“ ТОМА СТОПАРДА НА СЦЕНИ ,,ПЕРА ДОБРИНОВИЋ“

,,РОЗЕНКРАНЦ И ГИЛДЕНСТЕРН СУ МРТВИ“ ТОМА СТОПАРДА НА СЦЕНИ ,,ПЕРА ДОБРИНОВИЋ“

– прва драмска премијера у 160. сезони –

„Сурова комедија о смрти и апсурдности живота“

Комад Тома Стопарда „Розенкранц и Гилденстерн су мртви“, у режији Игора Павловића, прва је драмска премијера 160. сезоне СНП-а, а биће одржана 4. септембра 2020, на сцени „Пера Добриновић“ у 19.30.
Премијерно извођење намењено је медицинским радницима излеченим од ковида-19.

У представи играју: Александар Милковић (Розенкранц), Вукашин Ранђеловић (Гилденстерн), Александра Плескоњић (Први глумац), Сања Микитишин (Гертруда), Јована Плескоњић (Офелија), Александар Гајин (Клаудије), Игор Павловић (Полоније), Данило Миловановић (Хамлет) и Григорије Јакишић (Алфред).

Музику компонује Ирена Поповић Драговић, костимограф је Сенка Раносављевић, сценограф је Жељко Пишкорић, за сценски покрет задужен је Игор Грекса, а сарадници на тексту су: Мина Петрић, Никола Ђоновић и Дивна Стојанов.

Реч редитеља: „(…) Розенкранц и Гилденстерн су двојица мање битних ликова из Хамлета који покушавају да пронађу смисао и сврху свог постојања у детерминисаном свету Шекспировог Хамлета. Међутим, колико год је њихова улога мала и небитна, у односу на размере велике трагедије краљевића Данског, без њих се она не може одиграти. Та два мала зупчаника у суровој машинерији судбине могу само да одиграју своје улоге, и то само онако као што је записано. Могу да расправљају о филозофским идејама, контемплирају о алтернативама, али не могу да промене наратив Хамлета. Они немају слободну вољу, немају избор чак ни када им се чини да одлуке о својој судбини доносе самостално. Све је предодређено самим текстом. Ово је сурова комедија о смрти која сугерише прихватање апсурдности живота. (…)“.

Кроз дело се појављују и преиспитују мотиви отуђења, немогућности спознавања истине, губитка идентитета, неумитности смрти, немања слободне воље.

Своје култно дело „Розенкранц и Гилденстерн су мртви“ Том Стопард је и режирао 1990. године, а главне улоге тумаче Гери Олдман, Тим Рот, Ричард Драјфус. То је била прва и једина Стопардова режија, а филм је освојио „Златног лава“ у Венецији исте године.

Прва реприза биће изведена 15. септембра у оквиру 7. Шекспир фестивала, у Чортановцима.

Инсертиhttps://youtu.be/GjNGVGfQ06U

Оставите одговор

Top