Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Promocija knjige Čišćenje slika i drugih polihromnih površina

Promocija knjige Čišćenje slika i drugih polihromnih površina

Promocija knjige: Čišćenje slika i drugih polihromnih površina

  1. januar 2021. u 19.00 sati

Galerija Matice srpske, Trg galerija 1, 21000 Novi Sad

 

Promocija knjige Čišćenje slika i drugih polihromnih površina autora dr Daniele Korolije Crkvenjakov i dr Slobodana Gadžurića, biće održana u petak, 29. januara 2021. sa početkom u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske.

Knjiga Čišćenje slika i drugih polihromnih površina  jedna je od retkih napisanih “u četiri ruke“ u bogatoj izdavačkoj delatnosti Galerije Matice srpske u oblasti konzervacije i restauracije. Nastala je kao rezultat saradnje dva autora potpuno različitih stručnih orijentacija, koji su našli zajedničko polje interesovanja u primeni nauke u zaštiti kulturnog nasleđa. Konzervator-restaurator Galerije Matice srpske dr Daniela Korolija Crkvenjakov i hemičar dr Slobodan Gadžurić, oboje i profesori Univerziteta u Novom Sadu, napisali su knjigu koja spaja prirodne i humanističke nauke, sa pažljivo odabranim primerima iz rada konzervatorskog odeljenja Galerije Matice srpske, kao i iz prakse evropskih institucija s kojima je Galerija razvila stručnu saradnju u oblasti konzervacije.

Prikaz knjige će biti u formi razgovora  i diskusije dva stručnjaka pred odabranim delom koje treba da se čisti, čime će se prikazati neophodnost preplitanja različitih naučnih disciplina, znanja i veština, u delikatnom procesu čišćenja slika, kao i koliko to doprinosti kvalitetu i sigurnosti rada konzervatora.

Usled epidemioloških mera broj publike na predstavljanju knjige je ograničen, a zainteresovani svoje prisustvo mogu rezervisati popunjavanjem kratkog upitnka: https://forms.gle/fFk9TFUzHkV3TPM87

Kako bi šira zaintersovana javnost koja nije imala priliku da prisustvuje promociji knjige imala mogućnost da čuje razgovor i diskusiju stručnjka o njoj, promocija će biti snimljena i  postavljena na zvanični jutjub kanal Galerije Matice srpske.

Izvor: PR služba GMS

Fotografije: PR služba GMS

Ostavite odgovor

Top