Промоција књиге Чишћење слика и других полихромних површина

Промоција књиге: Чишћење слика и других полихромних површина

  1. јануар 2021. у 19.00 сати

Галерија Матице српске, Трг галерија 1, 21000 Нови Сад

 

Промоција књиге Чишћење слика и других полихромних површина аутора др Даниеле Королије Црквењаков и др Слободана Гаџурића, биће одржана у петак, 29. јануара 2021. са почетком у 19.00 сати у Галерији Матице српске.

Књига Чишћење слика и других полихромних површина  једна je од ретких написаних “у четири руке“ у богатој издавачкој делатности Галерије Матице српске у области конзервације и рестаурације. Настала је као резултат сарадње два аутора потпуно различитих стручних оријентација, који су нашли заједничко поље интересовања у примени науке у заштити културног наслеђа. Конзерватор-рестауратор Галерије Матице српске др Даниела Королија Црквењаков и хемичар др Слободан Гаџурић, обоје и професори Универзитета у Новом Саду, написали су књигу која спаја природне и хуманистичке науке, са пажљиво одабраним примерима из рада конзерваторског одељења Галерије Матице српске, као и из праксе европских институција с којима је Галерија развила стручну сарадњу у области конзервације.

Приказ књиге ће бити у форми разговора  и дискусије два стручњака пред одабраним делом које треба да се чисти, чиме ће се приказати неопходност преплитања различитих научних дисциплина, знања и вештина, у деликатном процесу чишћења слика, као и колико то доприности квалитету и сигурности рада конзерватора.

Услед епидемиолошких мера број публике на представљању књиге је ограничен, а заинтересовани своје присуство могу резервисати попуњавањем кратког упитнка: https://forms.gle/fFk9TFUzHkV3TPM87

Како би шира заинтерсована јавност која није имала прилику да присуствује промоцији књиге имала могућност да чује разговор и дискусију стручњка о њој, промоција ће бити снимљена и  постављена на званични јутјуб канал Галерије Матице српске.

Извор: ПР служба ГМС

Фотографије: ПР служба ГМС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *