Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > PREDAVANJE ,, U SUSRETU SA DELOM ANE BEŠLIĆ“

PREDAVANJE ,, U SUSRETU SA DELOM ANE BEŠLIĆ“

Prateći program međunarodne izložbe

PERCEPCIJE. ŽENA PO MERI DRUŠTVA?

Galerija Matice srpske i British Council

22. decembar 2018. godine u 18.00 sati

U okviru pratećeg programa izložbe Percepcije. Žena po meri društva? u subotu, 22. decembra u 18.00 sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, biće održano predavanje U susretu sa delom Ane Bešlić. Suzana Vuksanović, muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, će publici predstaviti rad ove značajne vajarke kroz četiri ključna perioda rada i njenog umetničkog razvoja sa osvrtom na važne i prelomne tačke u njenoj životnoj i radnoj biografiji.

Poziciju modernističke skulptorke u vajarstvu, gotovo isključivo muškom umetničkom pozivu na jugoslovenskom umetničkom prostoru, Ana Bešlić je osvojila oslobodivši se, hrabro i bez ustezanja, dogme socijalističkog realizma, emancipacijom „motiva”, tema, sadržaja, materijala i radnog procesa, sledeći spontano i elegantno svoju putanju osvajanja slobode za novi oblikovni kvalitet, od asocijativne forme do forme kao rodnog tela, od jezika aluzivnih oblika i oblikovanja do autonomne skulpturalnosti.

Ulaz na predavanje je besplatan.

Izložba Percepcije. Žena po meri društva? otvorena je do 6. januara 2019. godine, a posetioce do kraja izložbe očekuju još dva stručna tumačenja Jelene Ognjanović, kustoskinje izložbe: u petak 28. decembra 2018. godine i u petak 4. januara 2019. godine u 18.00 sati.

Za sve informacije o izložbi možete se obratiti Jeleni Ognjanović, kustosu izložbe na telefon 021 4899 018 ili 069 1103 051, kao i putem mejla na j.ognjanovic@galerijamaticesprske.rs

 

Izvor: Galerija Matice srpske

Ostavite odgovor

Top