ПРЕДАВАЊЕ ,, У СУСРЕТУ СА ДЕЛОМ АНЕ БЕШЛИЋ“

Пратећи програм међународне изложбе

ПЕРЦЕПЦИЈЕ. ЖЕНА ПО МЕРИ ДРУШТВА?

Галерија Матице српске и British Council

22. децембар 2018. године у 18.00 сати

У оквиру пратећег програма изложбе Перцепције. Жена по мери друштва? у суботу, 22. децембра у 18.00 сати у Галерији Матице српске, Трг галерија 1, биће одржано предавање У сусрету са делом Ане Бешлић. Сузана Вуксановић, музејска саветница Музеја савремене уметности Војводине, ће публици представити рад ове значајне вајарке кроз четири кључна периода рада и њеног уметничког развоја са освртом на важне и преломне тачке у њеној животној и радној биографији.

Позицију модернистичке скулпторке у вајарству, готово искључиво мушком уметничком позиву на југословенском уметничком простору, Ана Бешлић је освојила ослободивши се, храбро и без устезања, догме социјалистичког реализма, еманципацијом „мотива”, тема, садржаја, материјала и радног процеса, следећи спонтано и елегантно своју путању освајања слободе за нови обликовни квалитет, од асоцијативне форме до форме као родног тела, од језика алузивних облика и обликовања до аутономне скулптуралности.

Улаз на предавање је бесплатан.

Изложба Перцепције. Жена по мери друштва? отворена је до 6. јануара 2019. године, а посетиоце до краја изложбе очекују још два стручна тумачења Јелене Огњановић, кустоскиње изложбе: у петак 28. децембра 2018. године и у петак 4. јануара 2019. године у 18.00 сати.

За све информације о изложби можете се обратити Јелени Огњановић, кустосу изложбе на телефон 021 4899 018 или 069 1103 051, као и путем мејла на j.ognjanovic@galerijamaticesprske.rs

 

Извор: Галерија Матице српске

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.