Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > OTVORENA IZLOŽBA LJILJANE KALEM U GALERIJI LA VISTA

OTVORENA IZLOŽBA LJILJANE KALEM U GALERIJI LA VISTA

Izložba Panonski san Ljiljane Kalem, otvorena je 16. maja u 19 časova u galeriji La Vista, koju uređuje Vesna Maroš. Izložbu je otvorio akademski slikar, Laslo Silađi. On je prisutnima poručio da je za delo bitno raspoloženje duše i da izložba treba da nas podseća na Panonsko more.

Posle njega, prisutnima se obratila i autor izložbe, Ljiljana Kalem. Ona je izjavila da izložba predstavlja vanvremensko putovanje protkano emocijom i da to čini da na život gledamo sa lepše strane.

Ljiljana je za naš portal govorila o vezi između vojvođanske ravnice sa morem, o tehnici Driftwoodart-a, kao i o svojim uzorima.

Šta je Vaša umetnička vodilja kada je reč o ovoj izložbi?

Izložba se zove Panonski san i povezuje panonsku prošlost Vojvodine sa sadašnjim trenutkom. Pronalazim vezu između vojvođanske ravnice koja je beskrajna kao more. Ravnica se, baš kao i more, spaja sa nebom.

Koja vrsta likovnog izražavanja Vam najviše odgovara?

Drvo mi je najdraže. Volim da osetim miris drveta, a volim i njegove promene. Driftwoodart je umetnost bazirana na drvetu potrošenom od vode, vremena…Drvo tako dobija jedinstvenu strukturu koja se ugrađuje u priču koju smislim. Najviše volim da predstavljam jednostavan život na obali reke ili mora.

Da li imate neke uzore?

Pre nekoliko godina sam videla radove Kirsti Elsen, britanske umetnice, i to me je podstaklo da se izrazim na ovaj umetnički način.

Ljiljana Kalem je rođena je u Novom Sadu 1972. godine. U umetničke vode ulazi iz želje i potrebe za stvaralaštvom i talentom da stvari sagleda u novom svetlu. Učestvuje na mnogim likovnim konkursima, kao i na likovnim kolonijama širom Evrope. Ostvaruje saradnju sa više poznatih galerija u zemlji i inostranstvu. Predstavlja svoj rad na sajmovima i festivalima. Radovi joj se nalaze u mnogim zbirkama na gotovo svim kontinentima.

Driftwoodart je jedinstven umetnički izraz koji se postiže posebnim tehnikama obrade i dodavanjem kolorita, pri čemu Driftwoodart spaja – vajarstvo, arhitekturu i slikarstvo.

Panonski san je prva samostalna izložba Ljiljane Kalem i traje do 1. juna.

Izložba je prodajnog tipa.

 

Tekst: Vuk-Miloš Petrović

Fotografije: Željko Savić i Vesna Raonić

Izvor: TV Ars Medija

3 thoughts on “OTVORENA IZLOŽBA LJILJANE KALEM U GALERIJI LA VISTA

Ostavite odgovor

Top