ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЉИЉАНЕ КАЛЕМ У ГАЛЕРИЈИ ЛА ВИСТА

Изложба Панонски сан Љиљане Калем, отворена је 16. маја у 19 часова у галерији Ла Виста, коју уређује Весна Марош. Изложбу је отворио академски сликар, Ласло Силађи. Он је присутнима поручио да је за дело битно расположење душе и да изложба треба да нас подсећа на Панонско море.

После њега, присутнима се обратила и аутор изложбе, Љиљана Калем. Она је изјавила да изложба представља ванвременско путовање проткано емоцијом и да то чини да на живот гледамо са лепше стране.

Љиљана је за наш портал говорила о вези између војвођанске равнице са морем, о техници Driftwoodart-a, као и о својим узорима.

Шта је Ваша уметничка водиља када је реч о овој изложби?

Изложба се зове Панонски сан и повезује панонску прошлост Војводине са садашњим тренутком. Проналазим везу између војвођанске равнице која је бескрајна као море. Равница се, баш као и море, спаја са небом.

Која врста ликовног изражавања Вам највише одговара?

Дрво ми је најдраже. Волим да осетим мирис дрвета, а волим и његове промене. Driftwoodart је уметност базирана на дрвету потрошеном од воде, времена…Дрво тако добија јединствену структуру која се уграђује у причу коју смислим. Највише волим да представљам једноставан живот на обали реке или мора.

Да ли имате неке узоре?

Пре неколико година сам видела радове Кирсти Елсен, британске уметнице, и то ме је подстакло да се изразим на овај уметнички начин.

Љиљана Калем је рођена је у Новом Саду 1972. године. У уметничке воде улази из жеље и потребе за стваралаштвом и талентом да ствари сагледа у новом светлу. Учествује на многим ликовним конкурсима, као и на ликовним колонијама широм Европе. Остварује сарадњу са више познатих галерија у земљи и иностранству. Представља свој рад на сајмовима и фестивалима. Радови јој се налазе у многим збиркама на готово свим континентима.

Driftwoodart је јединствен уметнички израз који се постиже посебним техникама обраде и додавањем колорита, при чему Driftwoodart спаја – вајарство, архитектуру и сликарство.

Панонски сан је прва самостална изложба Љиљане Калем и траје до 1. јуна.

Изложба је продајног типа.

 

Текст: Вук-Милош Петровић

Фотографије: Жељко Савић и Весна Раонић

Извор: ТВ Арс Медија

3 thoughts on “ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЉИЉАНЕ КАЛЕМ У ГАЛЕРИЈИ ЛА ВИСТА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.