Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > OTVARANJE IZLOŽBE: ZMIJANJSKI VEZ – SVJETSKO NEMATERIJLANO NASLJEĐE

OTVARANJE IZLOŽBE: ZMIJANJSKI VEZ – SVJETSKO NEMATERIJLANO NASLJEĐE

U četvrtak, 13. septembra, u 19 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35 otvara se izložba Muzeja Republike Srpske u Banja Luci: ZMIJANJSKI VEZ – SVJETSKO NEMATERIJLANO NASLJEĐE, autorke, muzejske savetnice, Danijele Đukanović.

Ovom izuzetnom izložbom novosadskoj publici predstavlja se priča o vezu koji se od 2014. godine  nalazi na UNESKOvoj reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

????????????????????????????????????

Zmijanjskim vezom prikazana je umetnička kreativnost, unutrašnja simbolička kreativnost i osećajnost koju je vekovima  posedovala krajiška žena u svom temperamentu i duhu. Ona je vezom izražavala svoje emocije osećanja i unutrašnje stanje duha. Specifičnost Zmijanjskog veza se ogleda u tome što su bogatstvo ornamenata, tehnika izrade i kolorita jedinstveni i posebni, ne samo u odnosu na susedne oblasti, već i na čitav centralni i zapadni Balkan. Složena ornamentika Zmijanjskog veza specifična je i po tome što u vremenskom periodu od sredine 19. veka pa do danas nije pojednostavljivana. Materijal na kojem je prikazano umeće izrade Zmijanjskog veza doživljavao je transformaciju, ali je vez i dalje zadržavao svoje autentične specifičnosti i svoju autentičnu tamno plavu boju.

 

Izvor: Muzej Vojvodine

Ostavite odgovor

Top