OТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ: ЗМИЈАЊСКИ ВЕЗ – СВЈЕТСКО НЕМАТЕРИЈЛАНО НАСЉЕЂЕ

У четвртак, 13. септембра, у 19 сати, у Музеју Војводине, Дунавска 35 отвара се изложба Музеја Републике Српске у Бања Луци: ЗМИЈАЊСКИ ВЕЗ – СВЈЕТСКО НЕМАТЕРИЈЛАНО НАСЉЕЂЕ, ауторке, музејске саветнице, Данијеле Ђукановић.

Овом изузетном изложбом новосадској публици представља се прича о везу који се од 2014. године  налази на УНЕСКОвој репрезентативној листи нематеријалног културног наслеђа човечанства.

????????????????????????????????????

Змијањским везом приказана је уметничка креативност, унутрашња симболичка креативност и осећајност коју је вековима  поседовала крајишка жена у свом темпераменту и духу. Она је везом изражавала своје емоције осећања и унутрашње стање духа. Специфичност Змијањског веза се огледа у томе што су богатство орнамената, техника израде и колорита јединствени и посебни, не само у односу на суседне области, већ и на читав централни и западни Балкан. Сложена орнаментика Змијањског веза специфична је и по томе што у временском периоду од средине 19. века па до данас није поједностављивана. Материјал на којем је приказано умеће израде Змијањског веза доживљавао је трансформацију, али је вез и даље задржавао своје аутентичне специфичности и своју аутентичну тамно плаву боју.

 

Извор: Музеј Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.