Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > OPERE U MARTU – SRPSKO NARODNO POZORIŠTE

OPERE U MARTU – SRPSKO NARODNO POZORIŠTE

Petak, 15. marta, Trubadur, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Zahvaljujući privlačnim melodijama, Trubadur je jedna od najpopularnijih svetskih opera. Ova verzija, čija je premijerna obnova bila 26. januara, u režijskoj obnovi Katarine Mateović Tasić, scenografskoj adaptaciji Dalibora Tobdžića, u izboru kostima Jasne Badnjarević, do sada je izvedena 32 puta (od premijere 4. oktobra 2008, režija Voja Soldatović), nastavlja svoj život na velikoj sceni u petak, 15. marta. Dirigent je Aleksandar Kojić, a u ulogama su: Svitlana Dekar (Leonora, dvorska dama), Janko Sinadinović, k.g. NP Beograd (Manriko, trubadur), Violeta Srećković (Acučena), Željko R. Andrić (Grof Luna), Goran Krneta (Ferando, zapovednik Luninih vojnika), Maja Andrić (Ines), Igor Ksionžik (Ruiz) i drugi. Učestvuju Hor i Orkestar Opere SNP-a.

Verdi je bio na vrhuncu svoje stvaralačke snage, kada je pisao ovu operu i obasipao veličanstvenom muzikom arije i horske scene. Priča koja je Verdiju ponudila dramatične preokrete i jake likove, govori o braći odvojenima pri rođenju koji se bore za suprotstavljene strane, ukazujući na tragediju ljubavi, osvete, rata i smrti. I sam Verdi je zapisao: „Volim umetnost. Obožavam je i kad se sasvim sam borim sa sobom i svojim notama, dršće mi srce, dolaze mi suze, neizrecivi su unutrašnji doživljaji i veselje…“.

Utorak, 19. marta i subota, 30. marta, Karmina burana, scena „Jovan Đorđević“, 20.00

Nakon rasprodatih predstava u oktobru i novembru, popularni muzičko-scenski spektakl, scenska kantata Karmina burana nemačkog kompozitora Karla Orfa, biće na repertoaru SNP-a dva puta ovog meseca: 19. i 30marta, s početkom u 20.00.

Delo, koje nosi podnaslov „Profane pesme za soliste i hor uz pratnju instrumenata i magijskih slika“, inspirisano je stihovima srednjovekovnih pevača, studenata, filozofa o njihovoj svakodnevici – ljubavi, religiji, odnosu prema prirodi. Karl Orf je prema tim stihovima 1937. komponovao veličanstvenu scensku kantatu u kojoj se ogledaju njegova sklonost ka upadljivim ritmičkim efektima. Ovaj muzičko-scenski spektakl je pozorišnoj publici dobro poznat i omiljen, jer se Karmina burana izvodi već više od osam godina, u režiji Sonje Vukićević i koreografiji Lea Mujića, scenografiji Miodraga Tabačkog, kostimima Mirjane Stojanović Maurič. Diriguje Mikica Jevtić, a u ulogama su operski solisti: Darija Olajoš Čizmić (19.3) /Marija Cvijić (30.3) (Sopran), Igor Ksionžik (Tenor) i Vasa Stajkić (Bariton). Učestvuju: Mina Radović (Fortuna), solisti i ansambl Baleta, Hor i Orkestar Opere.

Sreda, 20. marta, Čarobna frula, na sceni „Jovan Đorđević“ , 14.00 i 16.00

Razigrana i vedra muzička bajka koja je osvojila gledaoce svojom ljupkom neposrednošću, maštovitom scenografijom i čarobnim kostimima, na repertoaru je u sredu, 20mart, na sceni „Jovan Đorđević“ u dva termina, u 14.00 i 16.00.

Ovu poznatu Mocartovu operu je režirala Ksenija Krnajski, kao delo prilagođeno dečjoj publici, pri čemu je sačuvana osnovna nit priče o sukobu svetlosti i mraka, dobra i zla, kao i o iskušenjima koja protagonisti moraju savladati da bi se izborili za svoju sreću i ljubav. Diriguje Mikica Jevtić, a uloge tumače: Branislav Stankov (Papageno), Maja Andrić (Papagena),Marija Cvijić (Kraljica noći), Senka Nedeljković (Pamina), Branislav Cvijić (Tamino), Goran Krneta (Sarastro), Igor Ksionžik (Monostatos), Vesna VaragićSvjetlana Mašić iJasna Kastel (Tri dame), Jasna MilivojevićEtel Koči i Sofija Stanić (Tri vile) i Marko Skendžić, Jovan Pejić Predrag Šepelj (Tri stražara). Opera će se slušati i gledati kroz „ženski dvogled“, jer je narator Sanja Mikitišin, glumica.

Utorak, 26. marta, Travijata, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

Večna Travijata, Verdijevo remek-delo sa nezaboravnim arijama zbog kojih se publika stalno vraća pozorištu, ponovo je na repertoaru u utorak, 26marta. I danas je ovo delo ostalo jedno od najpopularnijih i najčešće izvođenih ostvarenja takozvanog „gvozdenog“ repertoara na svim operskim scenama sveta.

Stekavši na sceni Opere SNP-a poseban značaj kao najizvođenija operska predstava (157. puta), to je postala zbog majstorskog jedinstva pevljive muzike, uvek aktuelnog ljubavnog sižea i vizuelnog momenta. Libreto je napisao Frančesko Pjave, prema čuvenom romanu „Dama s kamelijama” Aleksandra Dime Sina. Dirigent je Đanluka Marčano, a uloge tumače operski solisti:Darija Olajoš Čizmić (Violeta Valeri), Bešara Mufarež, k.g. iz Libana/Engleske, kog je novosadska publika imala prilike da čuje u novembru u ovoj ulozi (Alfred Žermon), Vasa Stajkić(Žorž Žermon), Verica Pejić (Flora), Laura Pavlović (Anina), Igor Ksionžik (Gaston), Vladimir Zorjan (Baron Dufol), Branislav Stankov (Markiz D’Obinji), Goran Krneta (Doktor Grenvil)… Učestvuju Hor i Orkestar Opere SNP-a i članovi baletskog ansambla.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a, a za kupovinu važi 50% popusta (za opere TrubadurKarmina burana i Travijata).

[foto: SNP]

Izvor: SNP

Ostavite odgovor

Top