ОПЕРЕ У МАРТУ – СРПСКО НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

Петак, 15. марта, Трубадур, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Захваљујући привлачним мелодијама, Трубадур је једна од најпопуларнијих светских опера. Ова верзија, чија је премијерна обнова била 26. јануара, у режијској обнови Катарине Матеовић Тасић, сценографској адаптацији Далибора Тобџића, у избору костима Јасне Бадњаревић, до сада је изведена 32 пута (од премијере 4. октобра 2008, режија Воја Солдатовић), наставља свој живот на великој сцени у петак, 15. марта. Диригент је Александар Којић, а у улогама су: Свитлана Декар (Леонора, дворска дама), Јанко Синадиновић, к.г. НП Београд (Манрико, трубадур), Виолета Срећковић (Ацучена), Жељко Р. Андрић (Гроф Луна), Горан Крнета (Ферандо, заповедник Луниних војника), Маја Андрић (Инес), Игор Ксионжик (Руиз) и други. Учествују Хор и Оркестар Опере СНП-а.

Верди је био на врхунцу своје стваралачке снаге, када је писао ову оперу и обасипао величанственом музиком арије и хорске сцене. Прича која је Вердију понудила драматичне преокрете и јаке ликове, говори о браћи одвојенима при рођењу који се боре за супротстављене стране, указујући на трагедију љубави, освете, рата и смрти. И сам Верди је записао: „Волим уметност. Обожавам је и кад се сасвим сам борим са собом и својим нотама, дршће ми срце, долазе ми сузе, неизрециви су унутрашњи доживљаји и весеље…“.

Уторак, 19. марта и субота, 30. марта, Кармина бурана, сцена „Јован Ђорђевић“, 20.00

Након распродатих представа у октобру и новембру, популарни музичко-сценски спектакл, сценска кантата Кармина бурана немачког композитора Карла Орфа, биће на репертоару СНП-а два пута овог месеца: 19. и 30марта, с почетком у 20.00.

Дело, које носи поднаслов „Профане песме за солисте и хор уз пратњу инструмената и магијских слика“, инспирисано је стиховима средњовековних певача, студената, филозофа о њиховој свакодневици – љубави, религији, односу према природи. Карл Орф је према тим стиховима 1937. компоновао величанствену сценску кантату у којој се огледају његова склоност ка упадљивим ритмичким ефектима. Овај музичко-сценски спектакл је позоришној публици добро познат и омиљен, јер се Кармина бурана изводи већ више од осам година, у режији Соње Вукићевић и кореографији Леа Мујића, сценографији Миодрага Табачког, костимима Мирјане Стојановић Маурич. Диригује Микица Јевтић, а у улогама су оперски солисти: Дарија Олајош Чизмић (19.3) /Марија Цвијић (30.3) (Сопран), Игор Ксионжик (Тенор) и Васа Стајкић (Баритон). Учествују: Мина Радовић (Фортуна), солисти и ансамбл Балета, Хор и Оркестар Опере.

Среда, 20. марта, Чаробна фрула, на сцени „Јован Ђорђевић“ , 14.00 и 16.00

Разиграна и ведра музичка бајка која је освојила гледаоце својом љупком непосредношћу, маштовитом сценографијом и чаробним костимима, на репертоару је у среду, 20март, на сцени „Јован Ђорђевић“ у два термина, у 14.00 и 16.00.

Ову познату Моцартову оперу је режирала Ксенија Крнајски, као дело прилагођено дечјој публици, при чему је сачувана основна нит приче о сукобу светлости и мрака, добра и зла, као и о искушењима која протагонисти морају савладати да би се изборили за своју срећу и љубав. Диригује Микица Јевтић, а улоге тумаче: Бранислав Станков (Папагено), Маја Андрић (Папагена),Марија Цвијић (Краљица ноћи), Сенка Недељковић (Памина), Бранислав Цвијић (Тамино), Горан Крнета (Сарастро), Игор Ксионжик (Моностатос), Весна ВарагићСвјетлана Машић иЈасна Кастел (Три даме), Јасна МиливојевићЕтел Кочи и Софија Станић (Три виле) и Марко Скенџић, Јован Пејић и Предраг Шепељ (Три стражара). Опера ће се слушати и гледати кроз „женски двоглед“, јер је наратор Сања Микитишин, глумица.

Уторак, 26. марта, Травијата, сцена „Јован Ђорђевић“, 19.00

Вечна Травијата, Вердијево ремек-дело са незаборавним аријама због којих се публика стално враћа позоришту, поново је на репертоару у уторак, 26марта. И данас је ово дело остало једно од најпопуларнијих и најчешће извођених остварења такозваног „гвозденог“ репертоара на свим оперским сценама света.

Стекавши на сцени Опере СНП-а посебан значај као најизвођенија оперска представа (157. пута), то је постала због мајсторског јединства певљиве музике, увек актуелног љубавног сижеа и визуелног момента. Либрето је написао Франческо Пјаве, према чувеном роману „Дама с камелијама” Александра Диме Сина. Диригент је Ђанлука Марчано, а улоге тумаче оперски солисти:Дарија Олајош Чизмић (Виолета Валери), Бешара Муфареж, к.г. из Либана/Енглеске, ког је новосадска публика имала прилике да чује у новембру у овој улози (Алфред Жермон), Васа Стајкић(Жорж Жермон), Верица Пејић (Флора), Лаура Павловић (Анина), Игор Ксионжик (Гастон), Владимир Зорјан (Барон Дуфол), Бранислав Станков (Маркиз Д’Обињи), Горан Крнета (Доктор Гренвил)… Учествују Хор и Оркестар Опере СНП-а и чланови балетског ансамбла.

Улазнице су у продаји на Билетарници СНП-а, а за куповину важи 50% попуста (за опере ТрубадурКармина бурана и Травијата).

[фото: СНП]

Извор: СНП

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *