Nalazite se ovde
Početna > Kultura > ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM PREDSTOJEĆEG NOMUS-A

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM PREDSTOJEĆEG NOMUS-A

Međunarodni festival umetničke muzike Novosadske muzičke svečanosti – NOMUS, održaće se u periodu od 9. do 18. aprila 2019. godine u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada i pod generalnim pokroviteljstvom Grada Novog Sada. Tim povodom je održana konferencija za medije u utorak, 2. aprila 2019, u Gradskoj kući, u 11.00 časova.

Na samom početku, prisutnima se obratio Dalibor Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu, rekavši da predstojeće novosadske muzičke svečanosti predstavljaju jedan od najznačajnijih i najkvalitetnijih sadržaja u kulturi Novog Sada, te da će se duh našeg grada preneti kroz realizaciju pripremljenih ideja. On, takođe, navodi da će se predstaviti umetnici iz čak dvadeset zemalja sveta što posebno doprinosi pomenutom značaju.

Dalibor Rožić, član Gradskog veća zadužen za kulturu 

Dragana Milošević, sekretar za kulturu i javno informisanje, ističe da o značaju „Nomus“- a govori i sama brojka, odnosno ovogodišnji, 44. put njegovog održavanja.

Dragana Milošević, sekretar za kulturu i javno informisanje

U delu zvaničnog prestavljanja programa, reč je, između ostalih, imao maestro Đanluka Marćano koji će i dirigovati orkestrom i horom SNP-a, a koji će premijerno izvesti operu „Sardanapalo“ Franca Lista, na svečanom otvaranju. Potom, direktor Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Roman Bugar, koji je u svom izlaganju rekao da će biti izvedena  Malerova „Sedma simfonija“.

Na fotografiji Đanluka Marćano


Dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu, Siniša Bokan

Dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu, Siniša Bokan, takođe je ukratko predstavio planiran muzički program, čiju će čar podstaći Kemal Gekić, jedan od najistaknutijih pijanista svoje generacije. Na samom kraju, govorila je i umetnička direktorica Marija Adamov, detaljno govoreći o programu. Ona dodaje da je svaki od ponuđenih koncerata podjednako važan i da se očekuju sjajno priređene muzičke večeri.

Glavni i odgovorni umetnik „NOMUS“- a, Milan Radulović, izjavio je da će festival biti predstavljen u nekoliko gradova Srbije za sve one koji nisu u prilici da posete Novi Sad.

Glavni i odgovorni umetnik „NOMUS“- a, Milan Radulović

Ovaj festival organizuje Muzička omladina duže od četiri decenije, a tokom te duge tradicije, festival je postao istinsko umetničko središte na međunarodnoj kulturnoj mapi.

Očekuje se deset koncerata, a program će se odvijati na čak pet lokacija, i to u: SNP-u, Sinagogi, Galeriji Matice srpske, Svečanoj sali Gradske kuće i ,,Studiju M“. Publika će biti u prilici da čuje: Vojvođanski simfonijski orkestar, Orkestar i hor Srpskog narodnog pozorišta, Orkestar i hor Akademije umetnosti i mnoge druge.

U svakom slučaju, ovakav događaj je izuzetan u značaju, budući da doprinosi afirmaciji Novog Sada kao budućoj Evropskoj prestonici kulture 2021.

Za više detalja, pogledati zvaničan sajt „NOMUS“-a, tj. sledeći link:

http://www.muzickaomladina.org/nomus/

Tekst: Jovana Vojvodić

Fotografije: Željko Savić

Izvor: TV Ars Medija

Ostavite odgovor

Top