Nalazite se ovde
Početna > Turizam > Etno-Turizam > ODRŽAN DRUGI SAJAM ZAVIČAJA U NOVOM SADU

ODRŽAN DRUGI SAJAM ZAVIČAJA U NOVOM SADU

U subotu, 22. februara 2020. održan je Drugi sajam zavičaja pod nazivom „Zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu” u hali Master centra Novosadskog sajma.

Organizator je Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima i Sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, uz podršku Pokrajinske vlade a ulaz na sajam bio je slobodan. Cilj sajma je umrežavanje institucija, udruženja i pojedinaca kroz ove tri privredne grane kao i prikazivanje i negovanje narodne tradicije.

Na otvaranju manifestacije obratili su se potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević i direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine Duško Ćutilo.

Usledio je celodnevni kulturno-umetnički program gde su se od 10.30 pa sve do 16 sati, smenjivali nastupi pevača i folkloraša iz Srbije i regiona. Gosti su došli iz Bosanskog Petrovca, Belog Manastira, Srebrenice, Kistanja, Leposavića, ukupno preko 300 učesnika. Bora Dugić izveo je splet narodnih melodija na fruli, nastupio je čuveni gajdaš iz Sivca Maksim Mudrinić, pevačka grupa „Zvuci s kamena”, pravoslavni pojci, KUD-ovi, guslari, narodni pevači i dr. Na sceni se moglo videti tradicionalno „vučarenje” (nošenje vuka kroz selo), „bukovička svadba” i mnoštvo raznovrsnih koreografija.

Na preko 70 štandova u Master centru izložene su ikone i knjige, tradicionalna hrana, sir iz mjeha, organski proizvodi, rukotvorine, narodna odela i opanci, gusle, frule i gajde. Svoje mesto našla su udruženja Ličana, Banijaca, Kordunaša, Hercegovaca, udruženja žena i dr.

Štand su imali i Fond za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine i Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, gde je nakon završetka programa na bini, održan još jedan nastup KUD-a iz Leposavića koji su ganuli sve prisutne svojim pevanjem, sviranjem i bogatim nošnjama. Najbolji srpski zdravičar Dragiša Simić održao je zdravicu, a nakon toga je na bini Goci-bend zasvirao splet narodnih igara. U kolo su se ravnopravno uhvatili folkloraši i građani, i tako, u sveopštoj sabornosti izbrisali sve razlike među ljudima.

Tekst i foto: V. Raonić
Izvor: TV Ars Medija

Ostavite odgovor

Top