ОДРЖАН ДРУГИ САЈАМ ЗАВИЧАЈА У НОВОМ САДУ

У суботу, 22. фебруара 2020. одржан је Други сајам завичаја под називом „Завичај кроз привреду, туризам и културу” у хали Мастер центра Новосадског сајма.

Организатор је Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима и Секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, уз подршку Покрајинске владе а улаз на сајам био је слободан. Циљ сајма је умрежавање институција, удружења и појединаца кроз ове три привредне гране као и приказивање и неговање народне традиције.

На отварању манифестације обратили су се потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић и директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине Душко Ћутило.

Уследио је целодневни културно-уметнички програм где су се од 10.30 па све до 16 сати, смењивали наступи певача и фолклораша из Србије и региона. Гости су дошли из Босанског Петровца, Белог Манастира, Сребренице, Кистања, Лепосавића, укупно преко 300 учесника. Бора Дугић извео је сплет народних мелодија на фрули, наступио је чувени гајдаш из Сивца Максим Мудринић, певачка група „Звуци с камена”, православни појци, КУД-ови, гуслари, народни певачи и др. На сцени се могло видети традиционално „вучарење” (ношење вука кроз село), „буковичка свадба” и мноштво разноврсних кореографија.

На преко 70 штандова у Мастер центру изложене су иконе и књиге, традиционална храна, сир из мјеха, органски производи, рукотворине, народна одела и опанци, гусле, фруле и гајде. Своје место нашла су удружења Личана, Банијаца, Кордунаша, Херцеговаца, удружења жена и др.

Штанд су имали и Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине и Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, где је након завршетка програма на бини, одржан још један наступ КУД-а из Лепосавића који су ганули све присутне својим певањем, свирањем и богатим ношњама. Најбољи српски здравичар Драгиша Симић одржао је здравицу, а након тога је на бини Гоци-бенд засвирао сплет народних игара. У коло су се равноправно ухватили фолклораши и грађани, и тако, у свеопштој саборности избрисали све разлике међу људима.

Текст и фото: В. Раонић
Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *