Nalazite se ovde
Početna > Kultura > NOVOSADSKO DEČJE LETO U SZPB

NOVOSADSKO DEČJE LETO U SZPB

I ove sezone Spomen-zbirka Pavla Beljanskog učestvuje u manifestaciji Novosadsko dečje leto, koje se u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Novi Sad realizuje tokom letnjeg raspusta 2019. godine. Za nedelju raspusta od 29. jula do 2. avgusta, Spomen-zbirka je pripremila kreativne radionice, namenjene deci uzrasta od 6 do 12 godina, uz besplatan ulaz, ali obavezno prijavljivanje zbog ograničenog broja mesta. Tema manifestacije u 2019. godini je „Dunav je naše more“, a program u Spomen-zbirci tematski obuhvata aktuelnu izložbu Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci i stalnu muzejsku postavku.

Radionice u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog:

Ponedeljak, 29.7. Mostovi prijateljstva:

Govoriće se o mostovima, omiljenoj temi nobelovca Ive Andrića, čija je priča Most na Žepi inspirisala Leposavu Belu Pavlović da nacrta svoje umetničko delo. Dok zamišljaju i crtaju nove projekte za most preko Dunava saznaćešta znači izraz „Mostovi prijateljstva“, zašto se kaže „Ne rušiti mostove“ i zaključiti kako oni spajaju ljude i obale svih reka sveta.

Utorak, 30. 7. Ribari i barke / alasi i šajke:

Na delima slikara Ignjata Joba, Koste Hakmana, Živka Stojsavljevića, Mila Milunovića i Petra Lubarde otkriće koje se životinje mogu uplesti u ribarsku mrežu. Saznaće ko su bili dunavski alasi i kakvu su opremu koristili za pecanje, a zatim će nova saznanja pretočiti u likovno delo.

Sreda, 31. 7. Spremni smo za Štrand:

Inspirisani Dunavom spremaće se za omiljeno novosadsko kupalište. Pričaće zanimljive priče o prošlosti Štranda, najlepše gradske plaže na Dunavu, ali i crtati doživljaje i omiljene igre sa peska.

Četvrtak, 1. 8. Dunavski valovi:

Kao što koraci plesača valcera klize po podijumu za igru, tako i lađe na slikama Aleksandra Kumrića i Bogdana Šuputa plešu u ritmu dunavskih valova. Izmaštaće barku, čamac ili splav i uz pomoć plastelina, kartona i kanapa, napraviti svoj model.

Petak, 2. 8. Reke kao diplomate povezuju ljude (Na lepom plavom Dunavu):

Dunav od zapada prema istoku protiče kroz deset evropskih država. Kao uvaženi diplomata poput Ive Andrića ili Pavla Beljanskog povezuje ih i ojačava njihove kulturne veze. Jedan od njih je i Beč, grad u kom su boravili i Andrić i Beljanski, čuven po svojim valcerima. Učiće korake i plesati valcer, takmičiće se i crtati kako zamišljaju pravi bal.

Učešće dece možete prijaviti pozivom na brojeve telefona: 021 528 185 i 021 472 99 66

 

 

 

 

Izvor i foto.: SPOMEN-ZBIRKA PAVLA BELJANSKOG

Ostavite odgovor

Top