НОВОСАДСКО ДЕЧЈЕ ЛЕТО У СЗПБ

И ове сезоне Спомен-збирка Павла Бељанског учествује у манифестацији Новосадско дечје лето, које се у организацији Дечјег културног центра Нови Сад реализује током летњег распуста 2019. године. За недељу распуста од 29. јула до 2. августа, Спомен-збирка је припремила креативне радионице, намењене деци узраста од 6 до 12 година, уз бесплатан улаз, али обавезно пријављивање због ограниченог броја места. Тема манифестације у 2019. години је „Дунав је наше море“, а програм у Спомен-збирци тематски обухвата актуелну изложбу Павле Бељански и Иво Андрић: дипломате и дародавци и сталну музејску поставку.

Радионице у Спомен-збирци Павла Бељанског:

Понедељак, 29.7. Мостови пријатељства:

Говориће се о мостовима, омиљеној теми нобеловца Иве Андрића, чија је прича Мост на Жепи инспирисала Лепосаву Белу Павловић да нацрта своје уметничко дело. Док замишљају и цртају нове пројекте за мост преко Дунава сазнаћешта значи израз „Мостови пријатељства“, зашто се каже „Не рушити мостове“ и закључити како они спајају људе и обале свих река света.

Уторак, 30. 7. Рибари и барке / аласи и шајке:

На делима сликара Игњата Јоба, Kосте Хакмана, Живка Стојсављевића, Мила Милуновића и Петра Лубарде откриће које се животиње могу уплести у рибарску мрежу. Сазнаће ко су били дунавски аласи и какву су опрему користили за пецање, а затим ће нова сазнања преточити у ликовно дело.

Среда, 31. 7. Спремни смо за Штранд:

Инспирисани Дунавом спремаће се за омиљено новосадско купалиште. Причаће занимљиве приче о прошлости Штранда, најлепше градске плаже на Дунаву, али и цртати доживљаје и омиљене игре са песка.

Четвртак, 1. 8. Дунавски валови:

Kао што кораци плесача валцера клизе по подијуму за игру, тако и лађе на сликама Александра Kумрића и Богдана Шупута плешу у ритму дунавских валова. Измаштаће барку, чамац или сплав и уз помоћ пластелина, картона и канапа, направити свој модел.

Петак, 2. 8. Реке као дипломате повезују људе (На лепом плавом Дунаву):

Дунав од запада према истоку протиче кроз десет европских држава. Kао уважени дипломата попут Иве Андрића или Павла Бељанског повезује их и ојачава њихове културне везе. Један од њих је и Беч, град у ком су боравили и Андрић и Бељански, чувен по својим валцерима. Учиће кораке и плесати валцер, такмичиће се и цртати како замишљају прави бал.

Учешће деце можете пријавити позивом на бројеве телефона: 021 528 185 и 021 472 99 66

 

 

 

 

Извор и фото.: СПОМЕН-ЗБИРКА ПАВЛА БЕЉАНСКОГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *