Nalazite se ovde
Početna > Kultura > NOVI SAD – PREDAVANJE: SRPSKI DOBROVOLJCI U „VELIKOM RATU“ 1914.-1918.

NOVI SAD – PREDAVANJE: SRPSKI DOBROVOLJCI U „VELIKOM RATU“ 1914.-1918.

Srpski dobrovoljci u velikom ratu

U Istorijskom arhivu Grada Novog Sada, Filipa Višnjića 2a, u utorak 30. maja 2017. godine, u 20 časova, povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, biće održano predavanje na temu Srpski dobrovoljci u „Velikom ratu“ 1914.-1918.

Predavač će biti dr Milan Micić, istoričar i književnik iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912.-1918. njihovih potomaka i poštovalaca „Obilić“ Novi Sad.

Pozdravnu reč daće Petar Đurđev, istoričar i direktor Istorijskog Arhiva Novog Sada i Darko Milojković, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912.–1918., njihovih potomaka i poštovalaca „Obilić“ Novi Sad.

 

Organizatori predavanja su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912.-1918. njihovih potomaka i poštovalaca „Obilić“ Novi Sad  www.srpskidobrovoljcins1912-1918.org i Istorijski arhiv Grada Novog Sada  www.arhivns.rs

Voditelj programa će biti Mladen Maksimović, potpredsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912.-1918. njihovih potomaka i poštovalaca „Obilić“ Novi Sad.

U muzičkom delu programa nastupiće Udruženje za negovanje i očuvanje srpske tradicije „Zvuci s kamena“ Novi Sad.
Cilj predavanja je da se slušaoci upoznaju sa suštinom i karakterom srpskog dobrovoljačkog pokreta u Prvom svetskom ratu. Govoriće se i o političkom i vojnom doprinosu dobrovoljaca srpske i crnogorske vojske, mahom državljana Austrougarske, pobedi srpske vojske 1918. godine i stvaranju jugoslovenske države, o snazi i značaju njihove žrtve, manama u razvitku srpskog dobrovoljačkog pokreta, o geografskim tačkama na kojima je nastajao srpski dobrovoljački pokret, o njihovom odnosu ka srpskoj nacionalnoj i jugoslovenskoj ideji itd.
Ulaz slobodan.

 

 

Izvor: Udruženje srpskih dobrovoljaca

 

 

Ažurirao: M.O.

Ostavite odgovor

Top