Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > ИЗЛОЖБА ЦАРСКИ ДАРОВИ У МУЗЕЈУ ГРАДА НОВОГ САДА

ИЗЛОЖБА ЦАРСКИ ДАРОВИ У МУЗЕЈУ ГРАДА НОВОГ САДА

Музеј града Новог Сада у сарадњи са Музејом Југоставије отвара изузетно атрактивну изложбу поклона које је Јосип Броз Тито добијао  од владара.

Изложба Царски дарови представља избор од 55 експоната изузетне уметничке и историјске вредности, као обичај даривања приликом званичних државних посета. Јосип Броз се од 1941. до 1980. године сусрео са више од 350 шефова држава, био у 169 посета, а по позиву боравио у 73 земље.

Посетиоци ће имати прилику да погледају поклоне које је Тито добио приликом сусрета са члановима владарских породица из 18 земаља Европе, Азије и Африке. Предмети који су настали у најпознатијим радионицама широм света, на изложби су подељени у пет целина: археолошки, употребни и украсни предмети, накит и одликовања. Одабрани експонати датирају од 7. века пре нове ере, па све до половине 20. века, а у њиховој изради коришћени су племенити метали, драго камење и најфинији порцелан.

 

Свечано отварање изложбе је одржано, 25. маја у 20 часова, у атријуму Музеја на Петроварадинској тврђави. Изложба ће бити постављена до 29. јуна.

 

 

Извор: Музеј града Новог Сада

 

 

Ажурирао: М.О.

Оставите одговор

Top