microsoft office word 2007 pdf tutorial free autodesk autocad 2018 and inventor 2018 tutorial free adobe acrobat standard dc delete page free microsoft project 2016 free for windows 10 free comment utiliser microsoft publisher 2013 free microsoft office professional plus 2016 product key ebay free git client download windows 10
Налазите се овде
Почетна > Друштво > НОВИ САД ОБОГАЋЕН ПЛЕСНИМ ТРАДИЦИЈАМА СВЕТА

НОВИ САД ОБОГАЋЕН ПЛЕСНИМ ТРАДИЦИЈАМА СВЕТА

Концерт „Плесне традиције света” обухватио је наступ словачких, српских и америчких плесова и игара. Догађај је уприличен у дворишту Гимназије „Јован Јовановић Змај” у Новом Саду, у уторак, 19. јула 2022. у трајању од око 2 сата а концерт је био изузетно посећен.

Наступили су студенти универзитетског фолк ансамбла из Јуте у САД, КУД „Једнота” Гложан – иначе најбољи ансамбл словачке националне мањине а домаћин је био Фолклорни ансамбл „Вила” из Новог Сада.

Како је дошло до сарадње са плесачима из Јуте, открио нам је уметнички директор „Виле” маестро Милорад Лонић. Он је пре четири године водио радионице игре и плеса у Белгији где су били и ови играчи из Јуте. Будући на је Нови Сад ове године носилац титуле Европске престонице културе, господин Лонић је дошао на идеју да позове најбоље ансамбле света код нас, будући да их скоро све познаје због природе свог посла. Други разлог за овакав догађај је покушај да се српско коло, које је уписано на Унеско листу, уз манифестације константно промовише кроз неки вид одрживог развоја.

Тако су студенти плесачи којих је 36, уз своја два професора из америчке државе Јута, са све мноштвом музичких интрумената и костима, сада први пут стигли на Балкан. Посетили су Београд и ту одржали краћи а преостала два дана имали су интензивне радионице у „Вили”. Том приликом су српски играчи научили један амерички плес док су гости заиграли српско коло, и ове две заједничке кореографије су изведене на крају самог концерта. Четврти и последњи дан гостовања био је слободан за обилазак и разгледања града а пре даљег пута и наступа у Чачку, те потом и у Македонији. Нисмо били у прилици да баш од њих чујемо утиске, али од г. Лонића сазнајемо да су гости смештени у Студентском центру те да се хране у студентској мензи. Прија им наша храна, одушевљени су нашим пекарама и толиким врстама хлебова – пронашли су чак хлебове какве им је бака правила. Необично им је присутво и лепота толико различитих верских објеката у центру Новог Сада, допадају им се град и Петроварадинска тврђава. Били су зачарани лепотом Гимназије „Јован Јовановић Змај”, једино им је тренутно овде мало вруће. Наравно, необична им је живост у граду, нарочито ноћу, прија им наша срдачност и гостољубивост те се разматра узвратна посета овој америчкој држави.

Концерт је показао да младост, лепота, музика и игра бришу све баријере међу људима – просторне, језичке, обичајне. Маестро Лонић додаје да је плес нека врста „невербалног матерњег језика” али је уједно и универзални језик. Ту је и тактилни део јер се кроз руке и држање размењује енергија, те да у кругу одн. колу нико не губи своју личност већ се кроз иницијативу и мотивацију активира принцип давања, на тај начин се енергије просто усагласе у космосу. Плес је и вибрациони тренинг који делује на неуроне. Довођењем свих потенцијала у синхронизацију, појединац постаје моћнији и јачи.

Текст и фото: В. Раонић;

Извор: ТВ Арс Медија

Оставите одговор

Top