Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > MUZIČKE RADIONICE I DODATNI SADRŽAJ 22. NOVOSADSKOG DŽEZ FESTIVALA

MUZIČKE RADIONICE I DODATNI SADRŽAJ 22. NOVOSADSKOG DŽEZ FESTIVALA

Prvi put u istoriji Novosadskog džez festivala, koncerte će imati priliku da prate ljubitelji džez muzike sa svih strana sveta, isključivo online od 12. do 14. novembra, dok će uvodne sadržaje festivala, muzičke radionice, od 9. do 13. novembra, imati priliku da poseti ograničen broj ljudi.

U želji da se kulturna dešavanja decentralizuju, Kulturni centar Novog Sada u saradnji sa Fondacijom „Novi Sad 2021“, organizuje muzičke radionice koje će biti održane u Kulturnom centru Novog Sada u klubu “Tribina mladih”, kao i u kulturnim stanicama “Svilara” i “Mlin”, a nemuzički sadržaj predstaviće izložba džez fotografija „Svetlopisi jednog muzičara: džez priče“ fotografa Miroslava Majstorovića.

Kao uvod u sam festival i koncertni program, biće upriličene razne muzičke radionice od kojih je prva u nizu radionica profesora Igora Molnara, 9. novembra u kulturnoj stanici „Svilara“. Tokom dugogodišnje saradnje Muzičke škole „Isidor Bajić“ i Kulturnog centra Novog Sada, u skladu sa svetskim tendencijama inkluzije osoba sa posebnim potrebama i onih koji to nisu ove dve institucije su realizovale inkluzivnu radionicu sa školom „Milan Petrović“ i sa Centrom za socijalni rad Novog Sada. Muzička škola je obezbedila učešće četiri polaznika klase za džez, kao i radionicu u Centru za socijalni rad sa grupom Deca ulice. Radionicu realizuje profesor Igor Molnar, voditelj klase za džez u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“.

U sredu, 11. novembra biće održana muzička radionica El sistema. U pitanju je program muzičkog obrazovanja koji je osmišljen i sprovodi se u Venecueli već 43 godine, a s vremenom je proširen na 60 zemalja širom sveta. El Sistema je jedinstveni kulturni, obrazovni i socijalni program koji ima za cilj društvenu angažovanost, kao i razvoj muzičkih, ličnih i socijalnih veština dece i mladih kroz inovativni pristup muzičkom obrazovanju. U Srbiji ovaj program od 2014. godine sprovodi udruženje Music Art Project u saradnji sa partnerima, podržan je od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a vode ga Maja Haim i Goran Milošev.

12. novembra u Kulturnom centru Novog Sada ograničenom broju muzičkih sladokusaca biće predstavljena radionica “Kako se sluša džez!?” koje će realizovati Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije – reprezentativno udruženje u kulturi. Ova radionica koju predvode naši poznati džez umetnici Vasil Hadžimanov i Dr um Ivan Ilić ima za cilj da probudi kod mladih generacija želju za istraživanjem i stvaralaštvom u oblasti džez muzike kao i stvaranje nove, edukovane i obaveštene publike. Program će predstavljati i džez orkestar koji čine studenti Odseka za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, koji će kroz živo izvođenje džez numera i primera omogućiti prisutnoj publici da upozna džez u stvarnom vremenu, neposrednom okruženju i kreativnom kontaktu sa muzičarima, učestvujući u samom stvaranju muzike.

U petak, 13. novembra u Kulturnom centru Novog Sada čuvena Svetlana Ceca Palada predstaviće vokalnu radionicu „Male tajne ljudskog glasa“. Radionica će polaznike upoznati sa pravilnom proizvodnjom zvuka u ljudskom telu i osnovnim elementima interpretacije, gde će akcenat biti stavljen na rezonatorima moći pentatonične lestvice i osnovama scat pevanja.

Poslednjeg dana festivala, 14. novembra, decu će obradovati kreativna radionica izrade jazz instrumenata Jelene Dopuđ u kulturnoj stanici „Mlin”.

Broj učesnika muzičkih radionica je ograničen, te je obavezna prijava putem sajta https://novisadjazzfestival.rs/

Koncertni program koji krase velika imena srpskog džeza biće održan u Kulturom centru Novog Sada, na mestu gde je održano i prvo izdanje ovog festivala.

Prve večeri koncertnog programa, u četvrtak, 12. novembra biće upriličeni prenosi koncerata Big Benda RTS-a od 20 časova, zatim sastava MING od 21 i  Thrill Seeking Polymers od 22 časa.

Drugog dana festivala, iz svojih domova, muzički sladokusci će imati priliku da prate koncerte sastava Drama Quartet, Kurina trio i Miloš Branisavljević Quartet, a poslednjeg dana festivala, 14. novembra, nastupiće Ivan Švager i Ambire band, Viktor Tumbas i Schime.

Prvo online izdanje Novosadskog džez festivala možete pratiti na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCfMLUkYu_mc5_y1WKwxg0GA i Facebook stranici https://www.facebook.com/NoviSadJazzFestival/  .

Ostavite odgovor

Top