Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > MUZEJI ZA 10-NEDELJA MUZEJA I 16. EVROPSKA NOĆ MUZEJA

MUZEJI ZA 10-NEDELJA MUZEJA I 16. EVROPSKA NOĆ MUZEJA

U okviru najveće nacionalne muzejske manifestacije, ove godine u promenjenom terminu od 9. do 15. novembra, u pripremi je raznovrstan program pod sloganom „Muzeji za jednakost: raznovrsnost i uključenost“ (Museums for Equality: Diversity and Inclusion 2020), uz besplatan ulaz za posetioce u Srbiji i Novom Sadu. Manifestacijom čiji je cilj popularizacija muzeja i njihovo približavanje publici, tokom sedam dana trajanja obeležavaju se muzejski događaji i datumi od međunarodnog značaja, 16. Evropska noć muzeja (14. novembar) i nacionalna Nedelja muzeja.

Temamanifastacije za2020. godinu „Muzeji za jednakost: raznovrsnost i uključenost“, podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja – potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja. 

Ove godine Spomen-zbirka, pored stalne postavke i izložbe Delatnost grupe „Život“, u prvi plan stavlja taktilnu postavku za slepe i slabovide Dodirni i oseti, kao i aplikaciju Muzej za sve namenjenu gluvim i nagluvim osobama. Zahvaljujući različitim sadržajima i brojnim saradnicima, program iz godine u godinu izaziva izuzetno interesovanje publike, a posebno se obraća pažnja na decu i mlade. Akcenat je pre svega na osmišljanju raznovrsnih edukativnih sadržaja kojima se mladima promoviše umetničko nasleđe. Tako će publika moći da pogleda i postavku kratkih filmova dostupnih uz 10 dela iz kolekcije (Muzej mladih), da prisustvuje stručnim vođenjima i sagleda aktuelnu izložbu Delatnost grupe „Život“, uz tumačenja na znakovnom jeziku, u saradnji s Društvom tumača i prevodilaca za znakovni jezik. U prostoru će pored filma Prag i srpski slikari, biti organizovane i projekcije video-izložbe učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput“.  

U 16. Evropskoj noći muzeja za posetioce svih uzrasta biće pripremljene edukativne i zabavne teme iz umetnosti i kulture. Akcenat te večeri biće na novim izvođenjima predstave „Šest portreta Pavla Beljanskog“, u organizaciji Spomen-zbirke i Teatra mladih „Mišolovka“ iz Novog Sada, a poslednjeg dana – na grafičkoj radionici namenjenoj deci i mladima. 

* Od 9. do 15. novembra ulaz u Spomen-zbirku Pavla Beljanskog biće besplatan.
* Za potrebe osoba sa invaliditetom na ulazu će biti postavljena prilazna rampa.* Ulaz je slobodan, uz poštovanje fizičke distance i drugih propisanih epidemioloških mera predostrožnosti. Na svim događajima publika je u obavezi da nosi maske, a biće obezbeđeni razmak između stolica i dezinfekciona sredstva. 

*U slučaju uvođenja novih preventivnih mera Spomen-zbirka Pavla Beljanskog zadržava pravo promene ili otkazivanja najavljene programske šeme, u skladu s trenutnom situacijom.

Ostavite odgovor

Top