МУЗЕЈИ ЗА 10-НЕДЕЉА МУЗЕЈА И 16. ЕВРОПСКА НОЋ МУЗЕЈА

У оквиру највеће националне музејске манифестације, ове године у промењеном термину од 9. до 15. новембра, у припреми је разноврстан програм под слоганом „Музеји за једнакост: разноврсност и укљученост“ (Museums for Equality: Diversity and Inclusion 2020), уз бесплатан улаз за посетиоце у Србији и Новом Саду. Манифестацијом чији је циљ популаризација музеја и њихово приближавање публици, током седам дана трајања обележавају се музејски догађаји и датуми од међународног значаја, 16. Европска ноћ музеја (14. новембар) и национална Недеља музеја.

Тема манифастације за 2020. годину „Музеји за једнакост: разноврсност и укљученост“, подстиче јачање разноликости и инклузије у установама културе и наглашава основну друштвену вредност музеја – потенцијал да створе значајна искуства за људе без обзира на њихову етничку припадност, пол, социоекономску позадину, ниво образовања, физичке способности, политичку припадност и верска уверења. 

Oве године Спомен-збирка, поред сталне поставке и изложбе Делатност групе „Живот“, у први план ставља тактилну поставку за слепе и слабовиде Додирни и осети, као и апликацију Музеј за све намењену глувим и наглувим особама. Захваљујући различитим садржајима и бројним сарадницима, програм из године у годину изазива изузетно интересовање публике, а посебно се обраћа пажња на децу и младе. Aкценат је пре свега на осмишљању разноврсних едукативних садржаја којима се младима промовише уметничко наслеђе. Тако ће публика моћи да погледа и поставку кратких филмова доступних уз 10 дела из колекције (Музеј младих), да присуствује стручним вођењима и сагледа актуелну изложбу Делатност групе „Живот“, уз тумачења на знаковном језику, у сарадњи с Друштвом тумача и преводилаца за знаковни језик. У простору ће поред филма Праг и српски сликари, бити организоване и пројекције видео-изложбе ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут“.  

У 16. Европској ноћи музеја за посетиоце свих узраста биће припремљене едукативне и забавне теме из уметности и културе. Акценат те вечери биће на новим извођењима представе „Шест портрета Павла Бељанског“, у организацији Спомен-збирке и Театра младих „Мишоловка“ из Новог Сада, а последњег дана – на графичкој радионици намењеној деци и младима. 

* Од 9. до 15. новембра улаз у Спомен-збирку Павла Бељанског биће бесплатан.
* За потребе особа са инвалидитетом на улазу ће бити постављена прилазна рампа.* Улаз је слободан, уз поштовање физичке дистанце и других прописаних епидемиолошких мера предострожности. На свим догађајима публика је у обавези да носи маске, а биће обезбеђени размак између столица и дезинфекционa средства. 

*У случају увођења нових превентивних мера Спомен-збирка Павла Бељанског задржава право промене или отказивања најављене програмске шеме, у складу с тренутном ситуацијом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *