Nalazite se ovde
Početna > Turizam > Manifestacije > „MUZEJI SRBIJE, DESET DANA OD 10 DO 10“ – MANIFESTACIJA

„MUZEJI SRBIJE, DESET DANA OD 10 DO 10“ – MANIFESTACIJA

Manifestacija

„MUZEJI SRBIJE, DESET DANA OD 10 DO 10“

Novi Sad, 11-20. maj 2017. od 10.00 do 22.00 sata

 

U Muzeju Vojvodine 09.05.2017. godine, održana je konferencija za novinare povodom predstojeće manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10.

Prisutnim novinarima su se obratili:

Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, ispred Osnivačkog odbora Manifestacije

Dr Milan Micić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine

Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu

Dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

Dr Drago Njegovan, v.d. direktor Muzeja Vojvodine

Prenosimo važnije informacije:

Manifestacija „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ se ove godine održavaod 11. do 20. maja u preko 90 muzeja i ustanova kulture u Srbiji, na više 110 lokacija, koji će besplatno otvoriti vrata publici od 10.00 do 22.00 sata. Manifestaciju su 2015. godine pokrenuli direktori nacionalinih muzeja sa idejom da kroz zajednički rad ukažu na bogatstvo i vrednosti koje se čuvaju u ustanovama kulture u Srbiji i da desetodnevnom akcijom svoje sadržaje i programe približe posetiocima. Tokom trajanja manifestacije posebno će biti obeležen Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Evropska noć muzeja (20. maj).

Centralna tema manifestacije Muzej u gostima posebno će otvoriti mogućnost boljeg povezivanja institucija i njihovo predstavljanje u drugim sredinama.

Na nivou grada Novog Sada od 11. do 20. maja će se svakodnevno u muzejima, galerijama, arhivima i zavodima odvijati bogat program. Veče uoči početka manifestacije biće otvorena izložba Muzeja Vojvodine Blago iz košnice – Od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine (1847–1947–2017), dok će izložbama Grafički omnibus: Ljubomir Ivanović, Mihailo S. Petrov, Đorđe Andrejević Kun Narodne biblioteke Srbije i Umetnici, akademici iz kolekcije Pavla Beljanskog, 11. maja u 19.00sati u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog bitisvečano otvorena manifestacija u Novom Sadu. Tokom deset dana publika će imati prilike da poseti i uživa u izložbama, predavanjima, stručnim i kustoskim tumačenjima, projekcijama filmova, konceratima, radionicama za decu i u mnogim drugim zanimljivim sadržajima.

Za Evropsku Noć muzeja, 20. maja, muzeji u Novom Sadu će raditi do 24.00 sata.

U manifestaciji u Novom Sadu učestvuju: Muzej Vojvodine, Muzej grada Novog Sada, Spomen-zbrika Pavla Beljanskog, Galerija likovne umetnosti Poklon-zbirka Rajka Mamuzića, Pozorišni muzej Vojvodine, Ogranak SANU, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada,Arhiv Vojvodine, Društvo novinara Vojvodine. Zbog rekonstrukcije fasadeove godine Galerija Matice srpskeu manifestaciji učestvuje gostovanjem u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a podržali su je i Pokrajinski sekretarijat za kulturu,  javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Uprava za kulturu grada Novog Sada, strukovna muzejska udruženja Nacionalni komitet  Međunarodnog saveta muzeja IKOM Srbije i Muzejsko društvo Srbije. Medijski partneri manifestacije su Udruženje novinara Srbije,  Društvo novinara Vojvodine, Radio-televizija Vojvodine, Radio Beseda i Pošte Srbije.

PROGRAM: http://arsmedija.rs/muzeji-srbije-deset-dana-od-10-do-10-program/

 

Izvor: TV Ars Medija

Ostavite odgovor

Top