Nalazite se ovde
Početna > Najave Događaja > MEĐUNARODNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „DUNAV”

MEĐUNARODNA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „DUNAV”

Škola fotografije Ars akademije i Društvo novinara Vojvodine organizuju

Međunarodnu fotografsko-ekološku izložbu „Dunav“

21.09. 2020. godine od 12 sati u Galeriji DKV, Braće Ribnikara 5

Ulaz slobodan!

 

 

OSVRT NA IZLOŽBU FOTOGRAFIJA „DUNAV”

Imala sam čast i zadovoljstvo da, na poziv Željka Savića i Ars akademije, izaberem svoje studente koji su dosadašnjim radom pokazali interesovanje za profesiju kao i fotografije koje direktno, jasno i na kreativan način komuniciraju poruke. Još veće zadovoljstvo mi je bilo da nakon kolonije pregledam, selektujem i žiriram najuspešnije fotografije. Pored studenata čiji rad već poznajem, upoznala sam se i sa radom srednjoškolaca i studenata iz zemlje i regiona. Tada sam bila u prilici da vidim da su svi oni talentovani i motivisani mladi ljudi čije fotografije nose snažne poruke koje treba da budu izložene na što više lokacija.
Fotografi su za vreme kolonije bili u ulozi fotoreportera; izveštavali su nas sa terena koje su posetili. Važno je da razumemo da je uloga fotoreportera da beleži vizuelne informacije koje su zatečene (nisu režirane) i što je više moguće, objektivne. Naravno, objektivno oko kamere je idealizovana (nepostojeća) kategorija i upravo zato ispred sebe vidimo kadrove svetlopisane osobenim i autentičnim rukopisom svakog polaznika ponaosob. Tako, vidimo fotografije na kojima dominira koloritni vatromet, potom fotografije koje prikazuju mir i beskrajni horizont krajolika. Vidimo ljude i decu koji uživaju u letnjim aktivnostima i lepoti  Dunava, ali zapažamo i smeće koje je nasumično ostavljano i nataloženo, te predstavlja veliku ekološku opasnost.

Pošto sam dobila fotografije koje je trebalo izabrati i vizuelno objediniti, imala sam dilemu da li da izložba gravitira lepotama” ili „ružnoćama” Dunava. Odlučila sam da izložbu koncipiram kontrastno, drugim rečima da fotografije na kojima je prikazan otpad budu postavljene pored fotografija koje su idilične. Na ovaj način, komparativnim putem, pojačava se vizuelni utisak lepote Dunava, kao i štete, koju smo mi, ljudi, napravili.

Verujem da će izložba naših mladih stvaralaca doprineti buđenju svesti i odgovornosti prema lepoti prirode koju smo imali sreće da nastanimo, te da ćemo shvatiti da je sve što je potrebno samo da je čuvamo.

Ne ostavljajmo smeće za sobom!

Prof. dr Dušanka Komnenić

 

Ostavite odgovor

Top