windows 10 creation tool 1903 free adobe photoshop cs5 extended trial serial number free adobe photoshop lightroom for windows 7 32 bit free free microsoft office project professional 2013 crack free espn windows 8 app download free windows vista business 32 bit product key free
Налазите се овде
Почетна > Најаве Догађаја > МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ДУНАВ”

МЕЂУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА „ДУНАВ”

Школa фотографије Арс академије и Друштво новинара Војводине oргaнизују

Међународну фотографско-еколошку изложбу „Дунав“

21.09. 2020. године од 12 сати у Галерији ДКВ, Браће Рибникара 5

Улаз слободан!

 

 

ОСВРТ НА ИЗЛОЖБУ ФОТОГРАФИЈА „ДУНАВ”

Имала сам част и задовољство да, на позив Жељка Савића и Арс академије, изаберем своје студенте који су досадашњим радом показали интересовање за професију као и фотографије које директно, јасно и на креативан начин комуницирају поруке. Још веће задовољство ми је било да након колоније прегледам, селектујем и жирирам најуспешније фотографије. Поред студената чији рад већ познајем, упознала сам се и са радом средњошколаца и студената из земље и региона. Тада сам била у прилици да видим да су сви они талентовани и мотивисани млади људи чије фотографије носе снажне поруке које треба да буду изложене на што више локација.
Фотографи су за време колоније били у улози фоторепортера; извештавали су нас са терена које су посетили. Важно је да разумемо да је улога фоторепортера да бележи визуелне информације које су затечене (нису режиране) и што је више могуће, објективне. Наравно, објективно око камере је идеализована (непостојећа) категорија и управо зато испред себе видимо кадрове светлописане особеним и аутентичним рукописом сваког полазника понаособ. Тако, видимо фотографије на којима доминира колоритни ватромет, потом фотографије које приказују мир и бескрајни хоризонт крајолика. Видимо људе и децу који уживају у летњим активностима и лепоти  Дунава, али запажамо и смеће које је насумично остављано и наталожено, те представља велику еколошку опасност.

Пошто сам добила фотографије које је требало изабрати и визуелно објединити, имала сам дилему да ли да изложба гравитира лепотама” или „ружноћама” Дунава. Одлучила сам да изложбу конципирам контрастно, другим речима да фотографије на којима је приказан отпад буду постављене поред фотографија које су идиличне. На овај начин, компаративним путем, појачава се визуелни утисак лепоте Дунава, као и штете, коју смо ми, људи, направили.

Верујем да ће изложба наших младих стваралаца допринети буђењу свести и одговорности према лепоти природе коју смо имали среће да настанимо, те да ћемо схватити да је све што је потребно само да је чувамо.

Не остављајмо смеће за собом!

Проф. др Душанка Комненић

 

Оставите одговор

Top