Nalazite se ovde
Početna > Turizam > LETOVANJE NA OBALAMA EGEJSKOG MORA

LETOVANJE NA OBALAMA EGEJSKOG MORA

Ukoliko se odlučite da godišnji odmor provedete na azijskom kontinentu, jedan od najboljih izbora je svakako tursko letovalište Kušadasi. Grad koji živi danonoćno nudi brojne mogućnosti kako za zabavu tako i za odmor. Gotovo da ne postoji mogućnost da u bilo kom delu dana, kao ni mesta, ne čujete srpski jezik, jer naši turisti su svakako najbrojniji ovde i to godinama unazad. Jedan od razloga za to su svakako povoljne cene aranžmana, smeštaja kao i ono što je mladima svakako veoma bitno je dobar noćni provod. Obzirom na brojnost naših turista, postoji i srpska diskoteka „Kalemegdan“, koja se nalazi u samom centru zbivanja, takozvanoj „Bar street“ ulici i uvek je znatno punija u odnosu na ostale klubove. Dodala bih iz ličnog iskustva da provod ne počinje samo ulaskom u jedan od brojnih klubova koji rade do jutarnjih časova, već od ranog jutra ulaskom u svima dobro poznati dolmuš, kombi koji vozi na nekoliko prelepih plaža koje su udaljene od centra i do pola sata vožnje. Prevoz za plažu staje onog trenutka kad neko od turista podigne ruku i mahne vozaču. Opšte je poznato da je saobraćaj u Turskoj prilično haotičan, a da semafor i saobraćajni znaci služe samo za ukras, samim tim je i vožnja do željene destinacije prava avantura preživljavanja.
Lejdis, Long, Kuštur, Dajmond, Grin samo su neke od mnoštva prelepih plaža na kojima se simbolično plaćaju ležaljke bez obaveznog uzimanja pića. U dinarskoj protivrednosti, najviše što ćete platiti za dve ležaljke i suncobran je nekih 500 dinara, a poznato je da je cenjkanje dozvoljeno, čak i poželjno, na svakom mestu. Turci su izuzetno vredni i srdačni i poželeće vam dobrodošlicu na vašem jeziku uz poziv da posetite i njihovu radnju. Grand ili orijent Bazar potpuno je svejedno, na svakom ćošku možete da kupite suvenire, magnete, a za neki ozbiljniju kupovinu kožnih jakni ili tašni naoružajte se strpljenjem. Cenjkanje je stvar njihove kulture i oni će uvek gledati da vam prodaju proizvod čak iako ništa nisu zaradili. Onog trenutka kad vam prodavac pruži ruku kupovina je završena. Dugogodišnje iskustvo ih je naučilo da naši turisti nemaju baš mnogo novca, zato oni imaju
posebne cene samo za nas.
Nikako nemojte propustiti priliku da probate njihove tradicinalne specijalitete kao što su simit, nešto nalik našem đevreku, čaj, baklavu, tulumbe, kao i burek; sa sirom, mesom ili možda prazan. Ispijanje čaja u kafeu u luci je poseban doživljaj, a mesto je toliko popularno da ćete morati čekati red kako biste baš seli na željeno mesto. Verujete da će vam se čekanje isplatiti. Naravno, rol doner, ajran i mnoštvo raznih čorbi svakako ne bi trebalo zaobići, a podjednako su ukusni i sveži čak i u ranim jutarnjim časovima nakon provoda.
Jedna od posebnih atrakcija Kušadasija je Srpska radnja koju drže braća Filip i Luka Ajdović u koju već tradicionalno svraćaju naši turisti kako bi kupili začine, čajeve, kao i mnošto njihovih delikatesa poput baklava i lokuma. Oni su izuzetno gostoljubivi i odmah će vas ponuditi čajem bez obzira da li ćete nešto kupiti u njihovoj radnji. Radnja Tufan- „Srpska radnja jeftinija od Rodića i Miškovića“ je pravo mesto za okupljanje naših turista koji se zaista osećaju dobrodošlo i prijatno zahvaljujući ljubaznim domaćinima koji i samo imaju srpsko poreklo i odlično govore naš jezik.
Kušadasi je mesto u koje se rado vraćate. Godišnji odmor u trajanju od 10 dana je zaista kratak kako bi se obišla sva zanimljiva mesta u ovom i van ovog čarobnog gradu na obali Egejskog mora.
Izvor: ARS MEDIJA
Tekst: J. DOPUĐ
Foto.: S. KARAN, J. DOPUĐ

 

Ostavite odgovor

Top