ЛЕТОВАЊЕ НА ОБАЛАМА ЕГЕЈСКОГ МОРА

Уколико се одлучите да годишњи одмор проведете на азијском континенту, један од најбољих избора је свакако турско летовалиште Кушадаси. Град који живи даноноћно нуди бројне могућности како за забаву тако и за одмор. Готово да не постоји могућност да у било ком делу дана, као ни места, не чујете српски језик, јер наши туристи су свакако најбројнији овде и то годинама уназад. Један од разлога за то су свакако повољне цене аранжмана, смештаја као и оно што је младима свакако веома битно је добар ноћни провод. Обзиром на бројност наших туриста, постоји и српска дискотека „Калемегдан“, која се налази у самом центру збивања, такозваној „Bar street“ улици и увек је знатно пунија у односу на остале клубове. Додала бих из личног искуства да провод не почиње само уласком у један од бројних клубова који раде до јутарњих часова, већ од раног јутра уласком у свима добро познати долмуш, комби који вози на неколико прелепих плажа које су удаљене од центра и до пола сата вожње. Превоз за плажу стаје оног тренутка кад неко од туриста подигне руку и махне возачу. Опште је познато да је саобраћај у Турској прилично хаотичан, а да семафор и саобраћајни знаци служе само за украс, самим тим је и вожња до жељене дестинације права авантура преживљавања.
Лејдис, Лонг, Куштур, Дајмонд, Грин само су неке од мноштва прелепих плажа на којима се симболично плаћају лежаљке без обавезног узимања пића. У динарској противредности, највише што ћете платити за две лежаљке и сунцобран је неких 500 динара, а познато је да је цењкање дозвољено, чак и пожељно, на сваком месту. Турци су изузетно вредни и срдачни и пожелеће вам добродошлицу на вашем језику уз позив да посетите и њихову радњу. Гранд или оријент Базар потпуно је свеједно, на сваком ћошку можете да купите сувенире, магнете, а за неки озбиљнију куповину кожних јакни или ташни наоружајте се стрпљењем. Цењкање је ствар њихове културе и они ће увек гледати да вам продају производ чак иако ништа нису зарадили. Оног тренутка кад вам продавац пружи руку куповина је завршена. Дугогодишње искуство их је научило да наши туристи немају баш много новца, зато они имају
посебне цене само за нас.
Никако немојте пропустити прилику да пробате њихове традициналне специјалитете као што су симит, нешто налик нашем ђевреку, чај, баклаву, тулумбе, као и бурек; са сиром, месом или можда празан. Испијање чаја у кафеу у луци је посебан доживљај, а место је толико популарно да ћете морати чекати ред како бисте баш сели на жељено место. Верујете да ће вам се чекање исплатити. Наравно, рол донер, ајран и мноштво разних чорби свакако не би требало заобићи, а подједнако су укусни и свежи чак и у раним јутарњим часовима након провода.
Једна од посебних атракција Кушадасија је Српска радња коју држе браћа Филип и Лука Ајдовић у коју већ традиционално свраћају наши туристи како би купили зачине, чајеве, као и мношто њихових деликатеса попут баклава и локума. Они су изузетно гостољубиви и одмах ће вас понудити чајем без обзира да ли ћете нешто купити у њиховој радњи. Радња Туфан- „Српска радња јефтинија од Родића и Мишковића“ је право место за окупљање наших туриста који се заиста осећају добродошло и пријатно захваљујући љубазним домаћинима који и само имају српско порекло и одлично говоре наш језик.
Кушадаси је место у које се радо враћате. Годишњи одмор у трајању од 10 дана је заиста кратак како би се обишла сва занимљива места у овом и ван овог чаробног граду на обали Егејског мора.
Извор: АРС МЕДИЈА
Текст: Ј. ДОПУЂ
Фото.: С. КАРАН, Ј. ДОПУЂ

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *