Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > IZLOŽBE I MANIFESTACIJE U SPOMEN ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG – JUN 2017.

IZLOŽBE I MANIFESTACIJE U SPOMEN ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG – JUN 2017.

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog  – 11. maj – 20. avgust 2017.

 

Autori izložbe:

dr Jasna Jovanov i Milica Orlović Čobanov

Kao jedno od centralnih dešavanja kojim Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2017. godine obeležava šest decenija od osnivanja, izložba slavi i pola veka od osnivanja Umetničkog saveta Galerije SANU, ali i same Galerije ove značajne institucije. U osnivanju Galerije pored Nedeljka Gvozdenovića učestvovali su i Peđa Milosavljević i Ljubica Cuca Sokić, autori iz kolekcije Pavla Beljanskog. Tokom proteklih pet decenija radovi umetnika iz njegove kolekcije izlagani su u Galeriji SANU. Arhivska građa Spomen-zbirke, Galerije SANU, Arhiva Jugoslavije se međusobno dopunjuje i stvara autentičnu sliku o vremenu kada su ovi umetnici postali akademici.

 

PROGRAM:

  • Četvrtak, 1. jun, 19 sati:

Predavanje Dokumenti kao deo „mozaika“ jednog vremena

Marta Đarmati, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog

O osnivačima Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije SANU koji su poklonima podstakli formiranje svojevrsnih arhiva u sastavu pomenutih galerija, danas neizostavnih stanica u proučavanju srpske umetnosti HH veka, govoriće Marta Đarmati.

  • Četvrtak, jun, 19 sati:

       Priča kustosa i TV film: Nedeljko Gvozdenović – serijal Slikari i vajari

Dokumentarna emisija (RTV Beograd 1986, režija Gojko Škarić, scenario Nikola Kusovac), oživljena sećanjima samog umetnika, naracija prati životnu priču jednog od osnivača Galerije SANU i prijatelja Pavla Beljanskog.

Prateći program izložbe

GRAFIČKI OMNIBUS U NOVOM SADU:

LJUBOMIR IVANOVIĆ, MIHAILO S. PETROV,

ĐORĐE ANDREJEVIĆ KUN

 

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog  maj – 16. jul 2017.

 

Autori izložbe:

Ljiljana Bašić, Marija Bogdanović i Slaven Popara, Narodna biblioteka Srbije

Kustos izložbe: Marta Đarmati, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog

Izložba Grafički omnibus U Novom Sadu: Ljubomir Ivanović, Mihailo S. Petrov, Đorđe Andrejević Kun novosadskoj publici predstavila je deo posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije, u okviru izložbe grafika, crteža i arhivske građe trojice istaknutih umetnika. Cilj izložbe je unapređenje dostupnosti posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije i produbljivanje saradnje između dve institucije.

 

PROGRAM:

  • Subota, 10. jun:

Dečja radionica Ilustrujmo zajedno: omiljena knjiga

U okviru izložbe Narodne biblioteke Srbije izložen je segment ilustracija za decu, rad umetnika Đorđa Andrejevića Kuna, koje će nas inspirisati da i sami naslikamo zanimljivu scenu iz omiljene literature, kao što to rade poznati ilustratori.

 

Četvrtak, jun, 19 sati:

Autorsko tumačenje izložbe

Ljiljana Bašić, Marija Bogdanović i Slaven Popara, Narodna biblioteka Srbije

O postavci koju čini izbor iz zaostavštine Ljubomira Ivanovića, linorezi Mihaila S. Petrova, kao i odabir grafičkih mapa Đorđa Andrejevića Kuna, publici će govoriti autori izložbe i pratećeg kataloga.

 

 

NOVOSADSKO DEČJE LETO 2017. U SPOMEN-ZBIRCI PAVLA BELJANSKOG

26 – 30. jun 2017, 11–13 sati

I ove sezone Spomen-zbirka Pavla Beljanskog učestvuje u manifestaciji Novosadsko dečje leto, koje se u organizaciji Dečjeg kulturnog centra „Deci na dar“ realizuje tokom letnjeg raspusta 2017. godine. Za prvu nedelju raspusta, Spomen-zbirka je pripremila kreativne radionice, namenjene grupama do 25 učesnika uzrasta od 6 do 12 godina. Program tematski obuhvata aktuelne izložbe Grafički omnibus u Novom Sadu i Umetnici, akademici iz kolekcije Pavla Beljanskog, uz prethodni obilazak stalne muzejske postavke.

Radionice u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog:

  • Ponedeljak, jun: Ko je na slici?
  • Utorak, 27. jun: Pismo, fotografija… šta to otkriva?
  • Sreda, 28. jun: Moj mali legat
  • Četvrtak, 29. jun: Uspomene sa ekskurzije
  • Petak, 30. jun: Ilustrujmo omiljene knjige

 

 

LETO U VRTU GALERIJA 2017.  –  29. jun – 31. avgust 2017.

Manifestacija  Leto u vrtu galerija, projekat Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske koji se sa velikim uspehom realizuje od 2012, nastavlja se i u 2017. godini. Svečano otvaranje manifestacije biće održano u četvrtak, 29. juna u 21 sat.

 

 

Ideja da se sugrađanima tokom letnjih večeri ponudi zanimljiv i raznovrstan program, i ove godine je upotpunjena novim sadržajima koji promovišu kulture evropskih i svetskih naroda. Nastavljena je saradnja sa brojnim prijateljima i saradnicima, a za sve koji su raspoloženi da se u prijatnom ambijentu vrta opuste uz putopisne priče, muziku i druženje, program će se odvijati svakog četvrtka, od 21 do 23 časa.

 

Izvor: TV Ars Medija

Ažurirao: M.O.

Ostavite odgovor

Top