Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > IZLOŽBA SKULPTURA DAMIRA MALEŠEVA DO PETKA U GALERIJI KAFEA GRAFFITI

IZLOŽBA SKULPTURA DAMIRA MALEŠEVA DO PETKA U GALERIJI KAFEA GRAFFITI

Izložba predmeta od metala i drugih materijala pod nazivom Skulpture/situacije autora Damira Maleševa otvorena 17. septembra 2020, može se pogledati još do petka 25. septembra najkasnije do podneva. Mesto izložbe je Galerija G-spot kafea Graffiti u Novom Sadu, ul. Kosovska 21A. Skulpture se po dogovoru sa autorom mogu i kupiti a radno vreme galerije je isto kao radno vreme kafea – do 23 sata. Inače, neke od skulptura su nastale pre 20 godina, sve su od upotrebnih materijala, šrafova, viljušaka, delova zidnog sata, lustera. Iskomponovao je neke geometrijske oblike u skladne minimalističke figure. 

Damira najviše raduje proces izrade, biranje oblika i materijala, dok završni deo rade vrhunski majstori sa kojima ima dobru saradnju. Proces stvaranja je složen, ponekad je potrebno skidanje stare farbe, brušenje, peskiranje, zavarivanje, poliranje, farbanje ili galvanizacija. Za spajanje kalajem potrebna je temperatura od 300 stepeni, ali kad se mesing topi treba i preko 1000 stepeni – zato je izvodljivo samo u specijalno opremljenim radionicama. 

Skulpture imaju odgovarajuća postolja da bi priču ispričale do kraja. Tako, npr. pola ribe koja se preslikava na postolju daje njen celokupni obris. I sam ljubitelj šaha, šahovsku tablu sa figurama od kamionskih šrafova doterivao je godinama ali zato njen završni izgled ostavlja bez daha. Tu su i bogomoljka, rak, škorpion, patka, pužić, čaplja i mnoga druga čudesa, atraktivna i za gledanje i za taktilni doživljaj.

Damir Malešev je rođen u Novom Sadu 1968. godine. Zaposlen kao profesor filozofije u gimnaziji „Isidora Sekulić“. Objavljuje pesme, pesničke prevode, eseje i grafičke radove u raznim časopisima (Kvadart, Misao, Književna reč, Bagdala, Polja…). Ima objavljene dve zbirke poezije i dve knjige pesničkih prevoda (korejska poezija i antologija poezije Bitlsa). Takođe, imao je nekoliko samostalnih i grupnih izložbi svojih likovnih radova: grupna izložba u Gradskoj biblioteci grada Beograda, sa temom „Ćirilica“ (2006), grupna izložba u Vojvođanskoj banci u Novom Sadu sa temom „Šah“ (2005), samostalna izložba asemblaža u Muzeju grada Novog Sada (2003), samostalna izložba u Novosadskom otvorenom univerzitetu (2004) i samostalna izložba u novosadskom Kutku za kulturu (2020). 

 

Tekst i foto: V. Raonić;

Ostavite odgovor

Top