Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > IZLOŽBA SANJAJUĆI ČUVARE RASKOVNIKA U KULTURNOM CENTRU NOVOG SADA

IZLOŽBA SANJAJUĆI ČUVARE RASKOVNIKA U KULTURNOM CENTRU NOVOG SADA

Izložba slika „Sanjajući čuvare raskovnika” grafičkog dizajnera i slikara Olgice Stefanović, otvorena je u ponedeljak, 21. septembra 2020. u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada. Izložba će biti otvorena do 4. oktobra i prati je odgovarajući katalog sa uvodnim tekstom multiumetnika Damira Maleševa. 

Otvarajući izložbu, Malešev je istakao da „ono što pleni zapravo jeste to koliko Olgica može da se približi toj svetinji koja je likovno ovaploćena, koja se prepoznaje u svojoj simbolici i koloritu a da na jedan klasičan, tipično postmoderan način može tematski i kompozicijski to da preobrati u ono što je izvorno. Jer iza svih kategorija stoji da se kao spomenik nadnosi ime samog autora. Zbog toga umetnost jeste nešto što je originalno, izvorno.”

Uz slike je pridodato nekoliko vertikala, crvene lestvice (spasenja), kutija sa starim ključem i starinski ram koji postavci daju dodatnu simboliku i kompoziciju, dok se sam datum otvaranje izložbe poklopio sa praznikom Mala Gospojina. 

O izložbi i ovoj tematici Olgica Stefanović kaže: „Ova izložba je iskorak u načinu likovnog izražavanja i tehnici, ali nikako u tematici. Moja prva izložba je bila posvećena upravo srpskim srednjovekovnim rukopisnim knjigama i iluminacijama. Sva ta čudesna bića sada su postala zasebne ličnosti na mojim slikama. Smeštene u nekoliko celina, bogate teksturom i mnoštvom detalja kao da traže da se posmatrač približi slici i uroni u njihov svet.”

Olgica Stefanović je imala preko 40 samostalnih i mnoštvo kolektivnih izložbi u Srbiji, regionu i na drugim kontinentima. Član je SULUV-a i dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Za autorku knjigu „Slikovni bukvar pravoslavlja” dobila je Prvu nagradu „Zaharije Orfelin” za najlepšu knjigu Sajma knjiga i umetnosti u Novom Sadu 2018. Živi i stvara u Novom Sadu.

 

Tekst i foto: V. Raonić;

Ostavite odgovor

Top