НЕНАД ШОШКИЋ- ТРАНСФОРМАЦИЈА

Отварање: среда | 30. септембар | 19h

Музеј савремене уметности Војводине, галерија С

Трајање: 30.09 – 24.10.2020.

Кустоскиња: Сања Којић Младенов

Ненад Шошкић, вајар по свом уметничком образовању, усмерен је на истраживање граничних форми овог визуелног медија и деловање у проширеном медијском пољу просторних инсталација и амбијената, уз увођење контекстуалности и дијалога са актуелним друштвеним темама и односима, поготово мас-медијима, информацијама и вестима.

Развијајући концепт кроз анализу и пропитивању улоге мас-медијске културе данас, брзине протока информација, њиховог неселективног пласирања и конзумерског вредновања, отвара низ питања у вези са савременим друштвом и начином његовог функционисања. Серију радова посвећених овој теми развија прво у САД-у, у галерији МАНА у Њујорку, у организацији Мана Contemporary , а затим на манифестацији Art Basel у Мајамију, изложбом под називом Transformation. Истраживање друштвенополитичке и културне улоге коју имају свакодневне вести, њихове фреквентности и, истовремено, пролазности, након САД-а, наставља серијом радова и самосталних изложби у Црној Гори, у простору сопственог окружења, као и у региону (Нови Сад, Сарајево, Загреб…).

Изложбу у Новом Саду конципира кроз сајт специфик инсталацију састављену из три сегмента који се међусобно надопуњују, креирајући идејно јединствену поставку. Појединачни елементи уметничког дела воде активни дијалог са простором поставке, мењајућу очекивани однос просторија и уобичајени начин кретања посетилаца кроз њега, укључујући их активно у комуникацију и интеракцију са измењеним амбијентом.

Како изложбени простор Галерије С Музеја савремене уметности Војводине у својој основи има геометријску форму меандра, у оквиру три, донекле, одвојене просторне целине, аутор је поставио питање могућих начина комуникације унутар њега, истражујући шта је типично и очекивано, а шта би био изазов, прекид и препрека у њему, неопходна промена која би отворила нове путање и ситуације.

Својим коцептом Трансформација наставио је са развојем уметничке праксе засноване на примени аспеката из просторног окружења, аутобиографског конструкта и актуелног друштвенополитичког дискурса, коришћењем универзално разумљивог језика савремене уметности, уз употребу фрагментације, репетиције и сведености естетског израза.

Изложба је реализована у оквиру међународног пројекта  Risk Change подржаног од стране програма Европске уније „Креативна Европа“ и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

У МСУВ се спроводе прописане мере заштите услед пандемије изазване COVID-19, те је обавезно ношење заштитних маски, а дозвољен је истовремени боравак максимум 30 особа.

Nenad Šoškić: TRANSFORMACIJA

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *