Налазите се овде
Почетна > Култура > Изложбе > ИЗЛОЖБА ,,ХЕРОИНЕ У БАЛКАНСКИМ РАТОВИМА И ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ“

ИЗЛОЖБА ,,ХЕРОИНЕ У БАЛКАНСКИМ РАТОВИМА И ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ“

Изложба „Хероине у балканским и Првом светском рату“


У Историјском Архиву Града Новог Сада, Филипа Вишњића 2а, у среду 5. априла 2017. године, отворена је изложба под називом „Хероине у балканским и Првом светском рату“, поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата.

Аутори изложбе су Предраг Павловић и Алекса Зарев из Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца из Београда уз сарадњу са Министарством одбране.

Организатори изложбе су Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ Нови Сад (www.srpskidobrovoljcins1912-1918.org) и Историјски архив Града Новог Сада  (www.arhivns.rs)

На отварању изложбе су говорили магистар Петар Ђурђев, историчар и директор Историјског архива Новог Сада. Затим се присутнима обратио Борислав Новаковић, председник Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца из Зрењанина. Народна песникиња Ранка Срдић Милић је извела своју песму. Испред братског Удружења потомака ратника Србије 1912-1920, присутнима се  обратио Милан Митић, председник Удружења за Срем, Банат и Бачку.

У музичком делу програма наступило је Певачко друштво „Јутро“ из Новог Сада са неколико пригодних песама.

Изложбу је отворио др Милан Мицић, историчар и књижевник из Новог Сада.

Водитељ програма је био Дарко Милојковић, председник Удружења ратних добровољаца 1912–1918, њихових потомака и поштовалаца „Обилић 1912-1918“ Нови Сад.

На отварању изложбе је био присутан и делегат Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, свештеник Недељко Зубовић из Храма светих Ћирила и Методија са Телепа из Новог Сада.

Такође, на отварању изложбе су били присутни ученици осмог разреда ОШ „Петефи Шандор“, са својим професором историје, Миланом Гладићем.

Публика ће ову изложбу моћи да погледа до 21. априла.

Аутор фотографија са отварања изложбе је Војислав Марковић.

Изложба говори о женама које су током Првог светског рата дале велики допринос, поднеле огромне жртве и задужиле Србију и свет. На 17 паноа представљене су наше хероине попут Милунке Савић, Надежде Петровић, Јелене Шаулић, Радмиле Милошевић, Анђе Шћепановић, Лепосаве Младеновић Белосајке и других.

Такође, на паноима су представљене и жене из других земаља које су дошле у помоћ српској војсци и народу, као ратнице, санитетско особље или хуманитарне раднице, које су допремале помоћ, прикупљале новац и слале га у Србију, или су лично долазиле и остајале са српским народом, попут Флоре Сендс, Евелин Хаверфилд, Елси Инглис и многих других.

 

Извор:

Удружење ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца – Обилић 1912-1918 – Нови Сад

Шумадијска 6, Нови Сад

Оставите одговор

Top