Nalazite se ovde
Početna > Kultura > Izložbe > IZLOŽBA CARSKI DAROVI U MUZEJU GRADA NOVOG SADA

IZLOŽBA CARSKI DAROVI U MUZEJU GRADA NOVOG SADA

Muzej grada Novog Sada u saradnji sa Muzejom Jugostavije otvara izuzetno atraktivnu izložbu poklona koje je Josip Broz Tito dobijao  od vladara.

Izložba Carski darovi predstavlja izbor od 55 eksponata izuzetne umetničke i istorijske vrednosti, kao običaj darivanja prilikom zvaničnih državnih poseta. Josip Broz se od 1941. do 1980. godine susreo sa više od 350 šefova država, bio u 169 poseta, a po pozivu boravio u 73 zemlje.

Posetioci će imati priliku da pogledaju poklone koje je Tito dobio prilikom susreta sa članovima vladarskih porodica iz 18 zemalja Evrope, Azije i Afrike. Predmeti koji su nastali u najpoznatijim radionicama širom sveta, na izložbi su podeljeni u pet celina: arheološki, upotrebni i ukrasni predmeti, nakit i odlikovanja. Odabrani eksponati datiraju od 7. veka pre nove ere, pa sve do polovine 20. veka, a u njihovoj izradi korišćeni su plemeniti metali, drago kamenje i najfiniji porcelan.

 

Svečano otvaranje izložbe je održano, 25. maja u 20 časova, u atrijumu Muzeja na Petrovaradinskoj tvrđavi. Izložba će biti postavljena do 29. juna.

 

 

Izvor: Muzej grada Novog Sada

 

 

Ažurirao: M.O.

Ostavite odgovor

Top