Nalazite se ovde
Početna > Obrazovanje > Intervju > INTERVJU SA VESNOM MAROŠ – 95 GODIŠNJICA NOVOSADSKOG AERO KLUBA

INTERVJU SA VESNOM MAROŠ – 95 GODIŠNJICA NOVOSADSKOG AERO KLUBA

Povodom obeležavanja velikog jubileja ,,Devedeset pete godišnjice od formiranja novosadskog aero-kluba“, u Galeriji „La Vista“ u ulici Mite Ružića 2, otvorena je 19.05.2018. godine izložba koja posetiocima predstavlja bogatu prošlost i izuzetno značajne uspehe te naše ugledne vazduhoplovne ustanove. Izložba je predviđena da traje do 02. juna 2018. godine, međutim zbog velikog interesovanja publike, a i značaja  koji ona ima, produžena  je do 10. jula 2018. godine.

Povodom pomenute izložbe Tamara Jovanović, novinar redakcije TV Ars Medija  je razgovarala sa Vesnom Maroš, autorom ovog projekta (direktor galerije LA VISTA).

Vazduhoplovstvo u Novom Sadu ima dugu i bogatu istoriju, koja je otpočela davne 1913. godine kada je austrougarska vojska na pustari Isailovo izgradila prvi aerodrom. Posle Prvog svetskog rata u Novom Sadu je bila smeštena glavnina jugoslovenske vojne avijacije, komanda vazduhoplovstva, ovde je bila pilotska škola, osnovana je jedna od prvih fabrika aviona „Ikarus“. Tu vazduhoplovnu tradiciju danas čuva i neguje Aero-klub „Novi Sad“, osnovan davne 1923. godine, kao podružnica Aero-kluba Kraljevine Jugoslavije sa ciljem afirmisanja vazduhoplovstva kod nas i koje je tada bilo u povoju. Aero-klub „Novi Sad“ je  trenutno najstariji i najuspešniji aero-klub u Srbiji.

T.J. Šta Vas je inspirisalo da se bavite temom o avijaciji?

V.M. Pre svega želela bih da Vam se zahvalim što ste prepoznali značaj kako ove izložbe, tako i same teme  kojom se bavim  dugi niz godina. Interesovanje za ovu temu, poteklo je od moga dede koji je bio pilot još u Kraljevini Jugoslaviji, a koji je  kasnije kao komandant 422. jurišnog puka učestvovao i na proboju Sremskog fronta i dobitnik je mnogih priznanja  od kojih bih izdvojila Orden zasluge za narod (1948.) i Orden za hrabrost (1945).

 

 

Sa dedom sam odrasla i slušala sam često zanimljive priče u kojima se ogledalo viteštvo među pilotima toga vremena i kako posedujem znatan broj dedinih predmeta, odlikovanja, dokumenata i sl. poželela sam da na neki način odam omaž  kako njemu, tako i svim pionirima vazduhoplovstva iz toga vremena, a o kojima se u javnosti  vrlo malo zna.

T.J.Ovo je Vaša četvrta izložba na temu vazduhoplovstva. Približite, našim čitaocima šta ste sve do sada izlagali na tu temu u Galeriji „La Vista“?

V.M. Da! Ovo je četvrta izložba na tu temu. Prva je bila u maju 2015. godine pod nazivom „Sećanje na pilota Trifuna Amidžića“ i bila je posvećena mom dedi, a nakon čijeg velikog uspeha se snima i polučasovni dokumentarni film  pod nazivom „San o letenju“ u produkciji RTV Vojvodine i koji je premijerno emitovan u novembru 2015. godine. Film kasnije odlazi na međunarodno takmičenje dokumentarnog filma gde postiže zapažen uspeh. Iste godine održana je slična izložba i u Kulturnom centru u Kuli. Treća izložba je bila 2016. godine pod nazivom „Novi Sad – kolevka srpskog vazduhoplovstva“ i evo sada je u toku ova četvrta izložba posvećena obeležavanju  devedeset pet godina postojanja Aero-kluba Novi Sad.

T.J. Šta posetioci imaju prilike da vide na ovoj izložbi?

Postavka izložbe u Galeriji „La Vista“ obuhvata dokumentarne fotografije i predmete iz privatne zbirke, koje prikazuju najznačajnije događaje iz istorijata Aero-kluba, od interkontinentalnog leta čuvenih avijatičara Tadije Sondermajera i Leonida Bajdaka, koji su 1927. preleteli razdaljinu od 14.000 kilometara od Pariza do Bombaja, promovišući na taj način civilnu avijaciju, preko pionirskih jedriličarskih letova i predratnih aero-mitinga do perioda posle Drugog svetskog rata, kada klub doživljava veliki uzlet i puni razvoj.

Na izložbi se pored fotografija i maketa aviona koje su izradili članovi maketarskog kluba „Novosadski Ikar“, mogu videti i paradni bajonet pilota iz Kraljevine, letačka dozvola i diploma moga dede, takođe iz Kraljevine, pilotska jakna iz 1935. koje je proizvodila firma  V. Knebl i Ditrich  iz Inđije, kao i nekoliko časopisa „Glas vazduhoplovstva“ iz 1949. godine.

T.J. Pojasnite nam razlike između ove i prethodne izložbe?

Prethodna izložba je imala za cilj da upozna širu javnost o našoj slavnoj i bogatoj vazduhoplovnoj tradiciji o kojoj se nažalost malo zna. Ove godine imamo niz  jubileja  vezanih za našu avijaciju, a najznačajnija je – devedeset pet godina postojanja Aero-kluba Novi Sad  i ovom sažetom  foto – izložbom  pokušala sam da dam skroman doprinos obeležavanju  i proslavi velikog jubileja novosadskog Aero-kluba, koji je, treba i to reći, danas najstariji i najuspešniji aero-klub u Srbiji.

T.J. Šta je ono na šta ste Vi posebno ponosni i što biste izdvojili vezano za ovu izložbu?

V.M. To velika posećenost, interesovanje publike za ovu temu i da sam dala svoj mali doprinos kulturi Grada Novog Sada,  kroz ovu i druge izložbe, i na neki način istakla vrednosti koje su zaboravnjene i skrajnute.

T.J. Ono što smo primetili kao zanimljiv eksponat je i Godišnjak jugoslovenskog vazduhoplovstva iz 1933-34 godine. Kako ste došli do tog eksponata i kako je publika reagovala na takve artefakte, imajući  u vidu da je to retkost?

V.M.  Da! Kao što ste i sami imali priliku da vidite Godišnjak jugoslovenskog vazduhoplovstva iz 1933-34. godine je veoma interesantan po sadržini, svojeručnim potpisima i jedini je sačuvan primerak u Srbiji. Do njega sam došla preko prijatelja.

Ovde bi bilo možda interesantno za Vaše čitaoce citirati NJ.K.Visočanstvo Princa Pavla predsednika Aero-kluba Kraljevine Jugoslavije koji je u ovom Godišnjaku  svojeručno zapisao: „ Snaga jednog naroda se ogleda u njegovom vazduhoplovstvu. Ne treba s toga žaliti na pare da naše vazduhoplovstvo podignemo na onu visinu, koja odgovara našem položaju i našem značaju u kulturnoj zajednici naroda“.

T.J. Ovakva istraživanja obično finansiraju neke stručne institucije. Da li ste i Vi imali podršku?

V.M. Ovako obimna istraživanja i predstavljanja iziskuju i znatna materijalna sredstva. Ovaj projekat je finansijski podržao Gradski sekretarijat za kulturu grada Novog Sada. Zahvalnost takođe dugujem i aero-klubu „Novi Sad“ kao i maketarskom klubu „Novosadski Ikar“- maketarske sekcije AK „Novi Sad“ koji su i ovaj put uzeli učešće u predstavljanju i promovisanju avijacije.

T.J. Kakvi su naredni planovi Galerije „La Vista“ vezano za teme o avijaciji?

V.M. Trenutno nemam planove vezane za avijaciju. U pripremi su izložbe koje priređuje Galerija  i ako  mogu da najavim  15. jula 2018. godine će biti svečano otvaranje retrospektivne izložbe prof. Jovana Pantića iz Beograda pod nazivom „Crteži 70-te i 80-te“.

Intervju pripremila: Tamara Jovanović

Fotografije: Željko Savić

Izvor: TV Ars Medija

4 thoughts on “INTERVJU SA VESNOM MAROŠ – 95 GODIŠNJICA NOVOSADSKOG AERO KLUBA

  1. Ponosimo se sa tobom draga Vesna!!
    Dobro je da postoje ljudi kao ti, koji se staraju da se scuvaju znacajni istorijski datumi nasega naroda.
    Bez istorijskog secana gubi se i identitet nacije!

Ostavite odgovor

Top