ИЗЛОЖБА ПРОФ. ЈОВАНА ПАНТИЋА – ЦРТЕЖИ, РЕТРОСПЕКТИВА 70-ТЕ И 80-ТЕ

Изложба проф. Јована Пантића под називом „Цртежи, ретроспектива 70-те и 80-те“отворена је у галерији „ЛАВИСТА“ у Новом Саду, 15.06.2018. у 19 часова, у присуству љубитеља уметности и пријатеља аутора. Изложбу је отворио мр Данило Вуксановић, угледни новосадски ликовни критичар. Изложбу могу погледати сви заинтересовани до 30.06.2018. у галерија „ЛАВИСТА“, Мите Ружића 2, Нови Сад.

фотографија са отварања.

Снимак са отварања.

фотографија са отварања.

Изложба представља цртеже које је аутор израдио током седамдесетих и осамдесетих година прошлог века истражујући одјеке Медиале и презентирајући карактеристике препознатљиве школе београдског цртежа. Заступљене технике су цртежи пером, лавирани кинески туш, оловке у боји. Мотиви су углавном људске фигуре, актови у познијим годинама са усковитланим малим деловима, разних чудних предмета без намене, који око или поред централних мотива чине посебан свет симуларкума, илуструјући благи ужас актуелног црног таласа седамдесетих.

Поред актова, као мотиви цртежа појављују се делови лутака и гомиле чудних елемената који својом атмосфером осликавају време и поимање осамдесетих, почетак културе потрошачког друштва и синтагме ђубришта.


Ретроспективне изложбе овог типа су ретке и увек доносе нове погледе, паралеле, преиспитивања и жељу аутора да изложи неке од корена свог стваралаштва.

фотографија са отварања.

Припремање, 1983, лавирани туш

Линија трајања Јована Пантића

У савременом уметничком дискурсу ликовног језика, независно од актуелних и немилосрдних тенденција по природу слике, феномен цртежа опстаје следећи прастари низ универзалних и примордијалних тековина културе. Традиција српског цртежа може се подичити мноштвом ванредних остварења препознатих у свету, и готово увек, та традиција уграђена је у монументалне сликарске опусе чувених српских уметника. Издвајање појединих појава каткад је неправедно у односу на смисао целовитости. Ипак, цртачки сегмент стваралаштва Јована Пантића у најбољој мери одражава могући пресек укупног домета наше  богате цртачке уметности. Поштујући елементарне ликовне вредности, у објективу истраживачког поступка,  Пантићева цртачка техника је разграната у вишезначној оптици линије. Линија, азбучно оруђе уметничког израза на Пантићевим цртежима поставља убедљиво својство идеје у оквирима фигурације, просторности или асоцијативности.

Префикси густо нанизаних цртица, нацрти метафизичких еспапа, као и затамњене површине изразитог графизма, редом остварују представе софистициране сложености у којима назиремо кулисе за неодиграни мизансцен – у коме главну улогу игра човек/отуђеник, замишљен и заваљан попут маштовитог облака. Крвоток унутарње мисли несвесног тока енергије – цртеж, на Пантићевим папирима омогућава посматрачу да одвага свеколику дубину митских димензија. Димензија неограничене визуре и могућа тумачења цртачке способности Јована Пантића одмакнути су од технологизованог и контроле жељног производа савременог уметничког праксиса који одавно негира духовно, трансцедентно, религијско, узвишено, тајновито, магијско, алхемијско, фантазмагорично и свако друго креативно настојање класичне провенијенције.

Узуси наслеђа сачињавају карактер његовог нерва, израслог из окриља најфинијих медијалских опсена. За Пантића цртеж представља омеђени конструктивни начин мишљења унутар кога се потврђује стара истина која каже да је уметност непрестано мотрење у самога себе, у дубокој тмини тајне коју једино линија може да расветли. Линија трајања Јована Пантића.

Мр Данило Вуксановић

фотографија са отварања.

Јован Пантић рођен је 24. фебруара 1950.године у Ваљеву, где је завршио основну школу и гимназију. Дипломирао је 1971. године на ликовној групи Више педагошке школе у Београду. Основне студије на Факултету ликовних уметности у Београду завршио је 1976. године као дипломирани сликар, а звање магистра уметности је стекао на Факултету примењених уметности у Београду из области конзервације слика 1982. године. Завршио је 1992. године Цоурс Биндер, Рецент Метходс ин тхе Лининг оф Пинтингс, (The Getty Conservation Institute, Los Angeles, California, U.S.A. and the Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Conservation, Copenhagen, Denmark)у Копенхагену. Од 1983. године је радио у Народном музеју у Београду, а 2015. године отишао у пензију као музејски саветник рестауратор. Предавао је на Факултету примењених уметности у Београду и као редовни професор на Академији СПЦ за уметност и консервацију у Београду на предмету конзервација слика.
Добитник је бројних награда и признања из области заштите културних добара.
Редован је члан Удружења ликовних уметника Србије, Друштва конзерватора Србије и Удружења конзерватора, рестауратора и љубитеља уметности Реантика.
Излагао је на 17 групних и 9 самосталних изложби.

 

Ликовни приказ: Данило Вуксановић

Фотографије и видео: Жељко Савић

Извор: ТВ Арс Медија

2 thoughts on “ИЗЛОЖБА ПРОФ. ЈОВАНА ПАНТИЋА – ЦРТЕЖИ, РЕТРОСПЕКТИВА 70-ТЕ И 80-ТЕ

  1. Pozdrav iz Berlina.
    Čestitam i ponisim se sa tobom !
    Odlicna izlozba. Na visokom evropskom rangu!
    Pozdrsv
    Ljilja Ruhnke

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *